MENU
2. november 2016

Lars slukkede for Playstationen og lavede en forretningsstrategi

Et nyt forløb fra SEGES Akademi, der har til formål at udvikle landmænds strategiske evner, har fået en flyvende start.
Lars Henrik Schandorff deltog i Masterclass i strategi og forretningsudvikling og fik set sin virksomhed med andre øjne. Det gav ham viden om, i hvilken retning hans virksomhed skulle bevæge sig, og samtidig steg indtjeningen.
Lars Henrik Schandorff deltog i Masterclass i strategi og forretningsudvikling og fik set sin virksomhed med andre øjne. Det gav ham viden om, i hvilken retning hans virksomhed skulle bevæge sig, og samtidig steg indtjeningen.
Lars Henrik Schandorff fra Holbæk var en af de ti landmænd, der startede på Masterclass-forløbet i januar 2016 med det mål at få afklaret, hvad han skulle med sin virksomhed. 

”Det er ingen hemmelighed, at jeg hen over vinteren var gået fuldstændig i dvale og brugte en masse tid på sofaen med at spille Playstation med mine børn. Derfor tumlede jeg med tankerne om, hvorvidt jeg skulle fortsætte som landmand eller finde på noget helt andet. Det var grunden til, at jeg meldte mig til Masterclass-forløbet. Jeg havde brug for at se min virksomhed i et større perspektiv, så jeg på den baggrund kunne træffe en kvalificeret beslutning om, hvor mit landbrug skulle bevæge sig hen,” fortæller Lars Henrik Schandorff, mens han finder sin pc frem, så han kan vise elementer fra sin nye virksomhedsstrategi. Han driver en planteavlsejendom på Sjælland med 800 ha, hvoraf 2/3 er økologisk.  

5-års vækststrategi

Masterclass-forløbet strakte sig over fem mødedage hen over foråret 2016. Deltagerne fik undervisning i konkrete strategiværktøjer og –metoder. Sideløbende med undervisningen udarbejdede de alle en skitse for deres egen overordnede virksomhedsstrategi. Hvor de bl.a. arbejdede med vision, mission, mål, delstrategier og handlingsplaner.

”Vores strategier er vidt forskelligt opbygget og tilpasset vores virksomhed. I min strategi har jeg lagt vægt på at udarbejde mission, vision, mål og implementering i et 5-års perspektiv. Jeg er overrasket over så konkret et strategisk redskab, jeg har fået med mig fra Masterclass. I de første forløb tænkte jeg, at det var en smule ukonkret, og der blev spillet rigtig mange bolde op i luften, men efterhånden som vi fik os arbejdet gennem forløbet, kunne jeg se værdien af arbejdet,” forklarer Lars Henrik Schandorff. 

Med hjerne og hjerte

I starten af april havde deltagerne sidste mødedag på Masterclass-forløbet, og straks herefter gik han i gang med implementeringen af sin nye strategi, og allerede efter få måneder er der sat konkrete tiltag i gang, som er direkte afledt af den proces, han har været igennem.

”Helt konkret har jeg udvidet mit areal betragteligt. Det er gjort efter at have lavet en klar kortlægning af de gevinster, som en udvidelse kunne bibringe. Hjerne og hjerte skal være med, og der er ingen tvivl om, at min strategi er bygget op omkring, at der skal være størst mulig indtjening på mine nye investeringer, men samtidig søger jeg også en mental tilfredsstillelse. Og begge dele er tænkt ind i de mål, jeg har sat mig i min nye strategi,” fortæller Lars Henrik Schandorff. 

Han startede sit forløb med at kigge på de udfordringer, der for tiden er for planteavlere, og derfra identificere hvilke udviklingsområder, han kunne se muligheder i.  

”Jeg vil klart anbefale andre at deltage på Masterclass, da man kommer op i helikopterperspektiv og får et skub i forhold til at se på sin egen virksomhed med andre øjne. Jeg har en klar følelse af at være blevet vækket efter at have været gået lidt i stå. Så i dag er motivationen i den grad tilbage, og arbejdet med strategien har løftet både arbejdsglæden og indtjeningen på mit landbrug,” understreger Lars Henrik Schandorff. 

Så i dag er motivationen i den grad tilbage, og arbejdet med strategien har løftet både arbejdsglæden og indtjeningen på mit landbrug.
Lars Henrik Schandorff

En del af et stærkt netværk

   
Otte af kollegerne fra Masterclass har netop været på besøg hos Lars Henrik Schandorff til netværksmøde. De har nemlig besluttet at fortsætte samarbejdet i en netværksgruppe.

”Jeg har aldrig dyrket at deltage i ERFA-grupper med naboer og andre kolleger, men den her gruppe er sammensat af folk, der kommer fra andre dele af Danmark, og deres virksomheder er forskellige fra min, men måden at tænke landbrugsvirksomhed på er meget ens blandt os, og det er derfor, at netværket er yderst interessant at være en del af,” påpeger han.

Med til netværksmøderne er også virksomhedsrådgiver Per Kristensen fra Patriotisk Selskab, han fungerer som tovholder for gruppen. 

”Det er en spændende gruppe at arbejde med, da de nu har fået et fælles sprog i forhold til at tale om strategi og udvikling af virksomheder. Landmænd er som udgangspunkt handlingsorienterede, og de løser den opgave, der ligger øverst på skrivebordet, men deltagerne fra Masterclass er vokset til i dag at tænke strategisk. Der er ingen tvivl om, at Masterclass har åbnet deres øjne for vigtigheden af at arbejde professionelt med strategi, og trods det at alle selvfølgelig tidligere har sat sig mål og arbejdet ud fra egne strategier, så har Masterclass-forløbet gjort dem bevidste om deres strategiske arbejde, og de er begyndt at tænke strategisk, og det giver en reel værdiskabelse,” forklarer Per Kristensen. 

Han understreger, at det samtidig er vigtigt, at deltagerne får noget helt konkret at arbejde med. Derfor sluttede han netværksmødet med at udforme otte brændende spørgsmål, som var tilpasset hver især. Det brændende spørgsmål skal de så arbejde med ind til næste møde, hvor resultatet skal fremlægges for gruppen. Det kan for eksempel være at definere sin egen rolle i sin virksomhed, så man fremover bliver mere strategisk eller et spørgsmål om, hvordan man vil måle på indsatsen af sin nye strategi.

Det er SEGES Akademi, Patriotisk Selskab og Hildebrandt & Brandi, der udbyder Masterclass i strategi og forretningsudvikling og næste Masterclass-forløb starter 1. februar 2017.

For mere information

Kirstine Simoni Faurholt
Kirstine Simoni Faurholt
Afdelingsleder
SEGES Akademi
T: +45 8740 5167

Fakta 

Med udgangspunkt i din virksomhed arbejder du med strategi og forretningsudvikling, som giver dig klare strategiske kompetencer og en ledelsesforståelse, som styrker din forretning. 
Uddannelsen henvender sig til ambitiøse ledere af landbrugsvirksomheder, der ønsker at forbedre og styrke deres kompetencer inden for strategi og forretningsudvikling. 

For at kunne deltage skal du:

  • være ejer af en landbrugsvirksomhed med en vis kompleksitet og et stærkt ønske om at udvikle den
  • være indstillet på at udfordre dig selv og at blive udfordret af undervisere og kolleger på din tilgang til din virksomhed.

Luk

Start din søgning her

  • Søgning gav ingen resultater, prøv igen