MENU
Samtale mellem konsulenter

Litauisk skepsis blev vendt til ny ledelsesstil

Jeg var ikke så optimistisk til at begynde med. Faktisk ret skeptisk, for jeg vidste jo godt, hvordan opgaverne skulle løses og hvordan man taler til folk. Det var svært at se, hvad jeg skulle få ud af det.
Jacob Søndergaard (th.) fra Munkbro Svineavl er glad for udbyttet af at have Regimantas Nemkevicius på lederkursus.
Jacob Søndergaard (th.) fra Munkbro Svineavl er glad for udbyttet af at have Regimantas Nemkevicius på lederkursus.

Nej, det var ikke med de allerhøjeste forventninger, at Regimantas Nemkevicius’ mødte op til første undervisningsdag på uddannelsen ”Ledelse i Praksis”.

Den 28-årige litauer har de seneste tre år arbejdet med svin i Munkbro Avlscenter ved Holstebro og var af sin chef, Jacob Søndergaard Skals, blevet opfordret til at opdyrke sine lederevner.

Det skulle ske på SEGES Akademis lederuddannelse, men Regimantas Nemkevicius’ var altså langt fra overbevist om, at han kunne blive en bedre leder af at gå på kursus.

Den skepsis holdt imidlertid ikke længe. ”Ledelse i Praksis” tager udgangspunkt i daglige lederudfordringer i landbruget og den tilgang gav mange øjenåbnere for Regimantas Nemkevicius’, der inden han kom til Munkbro har arbejdet seks år på minkfarm og taler helt flydende dansk.

- Jeg må sige, at jeg har fået et helt andet blik på mange ting efter uddannelsen. Tidligere var jeg temmelig autoritær i min ledelsesform, kan jeg se nu. Det var tit svært for mig at forstå, at alle ikke havde de samme ambitioner for produktionen, og tanker om, hvordan vi skulle løse opgaverne på den bedste måde. Nu er jeg blevet meget bedre til at lytte, og forstå og acceptere, at folk skal motiveres på forskellige måder, siger Regimantas Nemkevicius’.

Han fortæller, at uddannelsen har givet en helt ny måde at se sig selv og medarbejderne på.

- Sådan tror jeg faktisk, at alle på holdet har det. Jeg er i hvert fald blevet bedre til at tænke over min egen rolle og hvordan jeg tilgår folk. Under forløbet fik vi lavet en DISC-profil, der viser noget om, hvordan jeg er som mennesketype. Det har været en stor hjælp, og noget, som jeg virkelig har kunnet bruge i min ledelse, fortæller Regimantas Nemkevicius’.

Tilfreds chef

Også Jacob Søndergaard Skals er glad for udbyttet. Han oplever at have en mellemleder, der bedre forstår, hvad der kræves for at får tingene til at køre effektivt.

- Det var vores HR-rådgiver Linda Hede på Heden & Fjorden, der anbefalede os at se på, hvem af vores medarbejdere der kunne have udbytte af at tage ”Ledelse i Praksis”. Regimantas var for os en god kandidat, fordi han rummer en masse potentiale til at være en god leder. Og efterfølgende kan jeg bare konstatere, at uddannelsen har rykket ham, hvilket vi selvfølgelig er rigtigt tilfredse med.

- På Munkbro er vi i alt 21 med ejere og medarbejdere og cirka de halve er udlændinge. Det er for mig at se oplagt, at vi i erhvervet generelt ser på at få flere af de udenlandske medarbejdere i spil som ledere, siger Jacob Søndergaard Skals. 

Udenlandske medarbejdere er reglen

Mangel på dansk arbejdskraft og mange østeuropæere og baltere med mod på at arbejde i Danmark har betydet, at udenlandske medarbejdere er reglen, snarere end undtagelsen ude på bedrifterne.

Det er stadig sjældent, at de udenlandske medarbejdere har rollen som ledere. Det er imidlertid en udvikling, der er ved at vende. Det fortæller Karen Tegllund, der er uddannelseschef i SEGES Akademi.

- Der er helt klart en stigende interesse for at sætte de dygtige udenlandske medarbejdere i spil som ledere i landbruget. Det er jo også åbenlyst en god idé. I SEGES Akademi ser vi blandt andet, at der er klart flere der er interesseret i at sende en udenlandsk medarbejder på lederuddannelse, siger Karen Tegllund.

- Det er primært omkring vores uddannelse ”Ledelse i Praksis”, at vi kan se, at man begynder at forløse de udenlandske medarbejderes lederpotentiale. De foreløbige tilbagemeldinger fra de udenlandske deltagere er meget positive, og vi håber selvklart, at den udvikling holder, siger Karen Tegllund.

For mere information

Karen Tegllund
Karen Tegllund
Chefkonsulent, kompetenceudvik
SEGES Akademi
T: +45 8740 5107
Ledelse i praksis 

Uddannelsen løber over 8 kursusdage fordelt over knapt to måneder. Der er mulighed for at afslutte med eksamen. Prisen for at være med er 15.940. Man kan få Statens Voksenuddannelsesstøtte og dermed reducere udgiften med op til 7.000 kr.

Find uddannelsen nær dig.

Luk

Start din søgning her

  • Søgning gav ingen resultater, prøv igen