I 2015 fik Poul Henrik Søgaard konstateret Salmonella Dublin i sin besætning, som består af 425 SDM-årskøer. Årsagen var indkøb af en tyr, som viste sig at være smittet.
”Jeg fik med det samme lagt en handlingsplan sammen med min dyrlæge. Men jeg tog det nok ikke tilstrækkeligt alvorligt, og havde ikke nok fokus på det,” forklarer Poul Henrik Søgaard. Så da handlingsplanen ikke havde den ønskede effekt, foreslog hans dyrlæge, at de bestilte et gratis besøg af SEGES Innovations salmonellakyndige dyrlæge, Betina Tvistholm.
Dyrlæge Bettina Tvistholm fra SEGES.
Nye og faste rutiner
På Betina Tvistholms anbefalinger har han og de seks medarbejdere nu ændret en del arbejdsrutiner og sat dem i system. Blandt andet er de 100 pct. konsekvente med kun at flytte dyr i sektioner. Og de har helt faste rutiner omkring rengøring og desinfektion af især kalvebokse og hos opstarterhold.
”Og vi rengør aldrig mere med trykspuling i stalden. Den dag Betina var her, spulede en af mine medarbejdere kalvebokse. Og da Betina gjorde mig opmærksom på det, kunne jeg jo godt se tågerne af potentiel smitte, som sejlede ind over tre andre kalvebokse med dyr i,” fortæller Poul Henrik.
”I det hele taget har vi stor fokus på at holde en bedre hygiejnisk standard”.
En mistet million vil koste medarbejdere
For at saneringen skal lykkes har Poul Henrik snakket meget med sine medarbejdere om salmonella, og hvordan de håndterer det, så alle ved hvad der skal til og er enige om at yde en indsats.
”Jeg har også forklaret dem, at smitten hurtigt koster 1000 kg. mælk pr. ko, fordi dyrene lettere får yverbetændelse, børbetændelse osv. Med andre ord kommer salmonella til at koste mig en million det næste år, hvis vi ikke får gjort noget – og det vil jo koste medarbejdere,” fortæller Poul Henrik.