MENU
Landmand og konsulent i stand

Fuld fart frem med fuldfoder

Med viden og data fra KMP-fuldfoder kan mælkeproducent Helge Nielsen justere sammensætningen af sin foderblanding. Køerne kvitterer ved at give meget mere mælk.
Ved at tage foderprøver og få dem analyseret med KMP-fuldfoder får Helge Nielsen større sikkerhed for, at foderet indeholder de korrekte mængder af eksempelvis stivelse og protein.
Ved at tage foderprøver og få dem analyseret med KMP-fuldfoder får Helge Nielsen større sikkerhed for, at foderet indeholder de korrekte mængder af eksempelvis stivelse og protein.
Foto: Katrine Bjørn, Heden & Fjorden
Fire kilo mælk mere per ko om dagen i gennemsnit, øget sundhed i besætningen, et drastisk fald i udgifter til dyrlægen og langt bedre føling med og viden om, hvad køerne får at æde. Den slags resultater har Helge Nielsen, økologisk mælkeproducent ved Skave nær Holstebro, kunnet notere sig, efter at han for et års tid siden begyndte at fodre med kompakt foder og månedlige analyser af foderet med KMP-fuldfoder. 
-Siden vi gik over til kompakt fuldfoder, er det kun gået én vej med mælkeydelsen: Opad. I løbet af det første år steg vi 700 kilo EKM per årsko, så vi er på vej mod 12.000 kilo EKM, fortæller Helge Nielsen.
Stigningen kom meget pludseligt, da vi gik i gang med fuldfoderet. Om det er den eneste grund til den større ydelse, kan man ikke sige, men noget kunne tyde på det, for vi har ikke ændret på andet.
Økologisk mælkeproducent, Helge Nielsen

Større sikkerhed med foderprøver

Som et centralt punkt i sin succes peger han, der selv udfører foderkontrol i DMS Dyregistrering, på den månedlige kontrol af fuldfoderet.

-Vi sender en foderprøve ind sammen med ydelseskontrollen. Det kræver ikke ret meget ekstra arbejde men giver meget mere føling med og viden om, hvad køerne får at æde. Hver gang vi får kontrolleret, kan vi justere blandingen, forklarer Helge Nielsen.

Sundere køer

Samtidig ser Helge Nielsen ikke meget til sin dyrlæge.

-Vores køer er blevet sundere det seneste års tid, så dyrlægeregningen er faldet drastisk, siger den vestjyske landmand.

Hvor længe væksten i hans køers mælkeydelse varer ved, er han spændt på.

- Der må jo være en top, så ydelsen må stabilisere sig på et tidspunkt, siger Helge Nielsen med et smil.

Luk

Start din søgning her

  • Søgning gav ingen resultater, prøv igen