Som driftsleder i en svineproduktion nyder Randi Øster Amby den store alsidighed i jobbet.
Det ene øjeblik laver hun smedearbejde i stalden. I det næste er der brug for hende i farestalden. Som jordemoder. Hun hjælper smågrise til verden. Og kort efter er hun fodermester og skal beslutte, hvilken foderblanding, der er den bedste til at give grisene det, de har brug for. Senere på dagen overvejer hun, hvordan man kan erstatte zink i foderet til smågrise, der skal fravænnes.
Kort sagt. For driftsleder Randi Øster Amby er det at være landmand det mest afvekslende og alsidige job, man kan forestille sig.
- Uanset hvilke dage man sammenligner, er der altid et eller andet, der er anderledes og udfordrende, siger Randi Øster Amby, og fortsætter:
- Så er der et anlæg, der bryder sammen, en sti, der skal repareres, eller en so, der skal flyttes. Det skifter hele tiden, og det er super fedt, at man ikke på forhånd ved 100 procent, hvad der skal ske, når man møder ind.
For 35-årige Randi Øster Amby byder jobbet på masser af spændende udfordringer hver eneste dag.
- Når man går fra den ene spændende opgave til den anden, så bliver jobbet ikke bedre. Og for mig personligt er det vigtigt at have overblikket over, hvad der foregår på den del af bedriften, hvor jeg har ansvaret, siger hun.
Faglighed i fokus
Som driftsleder har hun ansvaret for både elever og ansatte i svineproduktionen hos Bjarne Andersen. Og der følger mange udfordringer med ansvaret som leder.
- Vi skal kunne tilbyde vores elever en spændende hverdag. Og det stiller krav til os. Samtidig er det noget, der kræver en speciel indstilling af de elever, vi får ind, siger Randi Øster Amby.
Faglighed og tillid er ifølge hende opskriften på at uddanne dygtige landmænd, som kan tage ansvar og prøve sig selv af.
- Hvis vi ikke tror på, at de kan udføre opgaven, og giver dem den tillid, at de skal prøve sig af på egen hånd, så får de ikke nok med herfra, siger Randi Øster Amby.
Udfordrer normalen
Randi Øster Amby går meget op i at udforske nye muligheder på bedriften. Og en af de udfordringer, de står over for, er at brugen af medicinsk zink udfases. Det gør det sværere at fravænne smågrisene. Og det har Randi Øster Amby forsøgt at finde en alternativ løsning på.
- Det startede egentlig med, at Bjarnes kone var ved at lave smoothies. Og i den opskrift stod der, at man skulle tilsætte kanel, fordi det havde en antiinflammatorisk effekt på systemet. Og så tænkte jeg, at det skal vi da prøve i stalden, forklarer Randi Øster Amby.
Forsøget med at erstatte medicinsk zink med kanel har vist sig at være en god idé på besætningen, mener Randi Øster Amby.
- Ud over at vi oplever, at kanelen har den samme effekt som zink for smågrisene, så har grisene også en øget ædelyst. De er simpelthen vilde med smagen af kanel i foderblandingen, siger Randi Øster Amby.
De mange gode idéer og vekslende arbejdsopgaver er med til at holde motivationen høj for Randi Øster Amby.