MENU
10 gode grunde til at være landmand

At arbejde med noget konkret og meningsfuldt

Når man besøger Lars Erik Garder på Vimtrupgaard ved Vejen, mærker man, at her er hele familien dedikeret til driften, som udleves med højt humør. Resultaterne skabes i en fin balance mellem det traditionsrige landbrugshåndværk og lysten til indimellem at gå nye veje.
Lars Erik og Jonas Garder evaluerer markstrategien på Vimtrupgaard. For dem er den af de store glæder ved virket som landmand at observere og optimere på både afgrødernes og dyrenes trivsel.
Lars Erik og Jonas Garder evaluerer markstrategien på Vimtrupgaard. For dem er den af de store glæder ved virket som landmand at observere og optimere på både afgrødernes og dyrenes trivsel.
- Det var en god beslutning at harve marken. Prøv at se planterne, de er næsten ikke skadet af sandfygning. Havde vi pløjet den, så havde de set anderledes ud.

Lars Erik Garder evaluerer effekten af markstrategien med 20-årige Jonas Garder, som er Lars Eriks nevø, nyuddannet landmand og nu ansat på Vimtrupgaard ved Vejen, som har været i familiens eje siden 1936. 

Dialogen mellem den erfarne og den nyuddannede landmand i vårbygmarken er et godt billede på det, Lars Erik Garder har påpeget som sin vigtigste grund til at være landmand: At arbejde med noget konkret og meningsfuldt.

- Jeg nyder at gå holde øje med det, vi har sat i værk. Jeg kan godt lide, at der hele tiden er mulighed for at justere og optimere, og det gælder både det, vi har på marken, og i forhold til kyllingerne i stalden,” fortæller Lars Erik, som stadig nyder, at man trods moderne teknologi stadig får en af de bedste indikatorer på trivsel ved at være tæt på dyrene: 

- Når kyllingerne er helt små, løfter jeg dem op, og holder deres trædepuder på min kind for at sikre, at de er tilpas lune. Sådan noget kan computeren aldrig erstatte.

Jo ældre jeg bliver, jo mere sikker bliver jeg på, at det gode landbrug og de gode resultater kommer, når man fokuserer på hver dag at have lyst til arbejdet og på kvaliteten i arbejdet i stedet for kun at fokusere på at råde over flere marker og få flere kyllinger igennem staldene.
Landmand Lars Erik Garder

Langsomvoksende race, som klækker i stalden

Vimtrupgaard balancerer på to ben. Markdriften og kyllingeproduktion, og sådan har det været siden 1991. For to år siden blev Vimtrupgaard en af 10 danske landbrug, der udgør konceptet De Danske Familiegårde.

- At komme med i Danpos forening af familiegårde har for os betydet, at vi skiftede til en langsomtvoksende race, hvor vi også prioriterer at æggene klækkes her i stalden, fordi vi tror på, at det giver mere rolige dyr, der trives bedre, forklarer Lars Erik Garder, mens han viser rundt i staldene. Og nevøen Jonas følger med og giver sit besyv med, når der eksempelvis nørdes data på computeren for at holde klækningsprocenten på hele 98 pct.  

- Det er fantastisk, at jeg kan dele både udfordringer, oplevelser og de gode resultater med min familie. Jeg har været så heldig, at Jonas er den fjerde af mine nevøer, som er ansat her, og dermed styrker vi ikke blot familiebåndene – jeg får også nye input fra en nyuddannet landmand, som ser tingene med nye øjne. Og han får forhåbentlig en god portion erfaring med, når han engang vil videre. 

Lars Erik vil gerne give det budskab videre til de unge at fokusere på kvalitet og arbejdsglæde frem for vækst. 

- Jo ældre jeg bliver, jo mere sikker bliver jeg på, at det gode landbrug og de gode resultater kommer, når man fokuserer på hver dag at have lyst til arbejdet og på kvaliteten i arbejdet i stedet for kun at fokusere på at råde over flere marker og få flere kyllinger igennem staldene.


Luk

Start din søgning her

  • Søgning gav ingen resultater, prøv igen