MENU
10 gode grunde til at være landmand

Digitale muligheder styrker godt landmandskab

Data og digitale løsninger er med til at give nye muligheder for den moderne landmand, mener svineproducent Jeppe Haubjerg.
Muligheden for at frigøre tid og ressourcer til kerneopgaverne som landmand er den største fordel for svineproducent Jeppe Haubjerg.
Muligheden for at frigøre tid og ressourcer til kerneopgaverne som landmand er den største fordel for svineproducent Jeppe Haubjerg.
Som landmand handler det ofte om at tage den rigtige beslutning på det helt rigtige tidspunkt.
Og en af måderne man kan sikre, at man er skarp, når det gælder, er ved at bruge de data, der er til rådighed på en moderne bedrift.

Det er noget, som er med til at gøre livet som landmand meget lettere for svineproducent Jeppe Haubjerg.

- Jeg får et hurtigt overblik over, hvad der sker på min bedrift, og på den måde kan jeg hele tiden optimere produktionen, siger Jeppe Haubjerg, som benytter sig af flere forskellige digitale platforme.

For den unge svineproducent betyder det meget, at han kan holde fokus rettet mod det faglige uden at skulle vinke farvel til det forkromede overblik og de mange data.

- Det motiverer mig rigtigt meget, at vi kan klare databehandlingen i én arbejdsgang. Det betyder, at vi kan bruge tiden der, hvor det betyder noget. Og det er super fedt, forklarer Jeppe Haubjerg.

Hurtig databehandling

Data for hver enkelt gris registreres i CloudFarm. Hver enkelt medarbejder opdaterer hændelser via QR-koder og mobiltelefonen, og på den måde er alle data til rådighed på ethvert tidspunkt.

- Vi har hele tiden mulighed for at stoppe op og sætte en ny kurs, hvis vi kan se, at vi er på afveje. I gamle dage var man langt mere overladt til fornemmelser og individuelle vurderinger, end man er i dag. Og det er en fordel for os moderne landmænd, siger Jeppe Haubjerg og fortsætter:

- Samtidig giver det mig en god mulighed for at analysere på data. Så kan jeg gå ind og se, om vi kan flytte på nogle ting ved at læse resultaterne, der er kommet ind. Så kan vi gøre en endnu bedre indsats, som kan ses på min bundlinje. Det motiverer mig rigtigt meget.

For mig betyder de digitale muligheder blandt andet, at jeg sparer en masse tid foran computeren. Og den tid kan jeg bruge på noget andet på min bedrift. På den måde har jeg fået mere tid til at være landmand.
Svineproducent Jeppe Haubjerg

Fokus på faglighed

De digitale muligheder er dog ikke nødvendigvis en motivation i sig selv. For Jeppe Haubjerg er de en mulighed for at bruge mindre tid på at taste data fra notater på papir ind i forskellige systemer.

- For mig betyder de digitale muligheder blandt andet, at jeg sparer en masse tid foran computeren. Og den tid kan jeg bruge på noget andet på min bedrift. På den måde har jeg fået mere tid til at være landmand, forklarer Jeppe Haubjerg.

Et af de områder hvor Jeppe Haubjerg og medarbejderne på bedriften følger udviklingen nøje, er i forhold til udviklingen i rygspæk for polte. Her måles tilvæksten løbende, så foderet kan justeres før de løbes. På den måde er det tanken, at søerne skal give mere mælk og derved øge tilvæksten for smågrisene i stalden.

- Det er et godt eksempel på, at vi bruger de muligheder, vi har for hånden. Ved at måle rygspækket på vores polte har vi et ret præcist billede af, hvor gode forhold vores smågrise får. Og hvis vi ser et for tyndt lag rygspæk, har vi muligheden for at fodre, så der kompenseres, forklarer Jeppe Haubjerg.
Målingerne er med til at sikre, at man får den rigtige fodring af den rigtige polt. Og på den måde bliver man bedre som svineproducent.

Luk

Start din søgning her

  • Søgning gav ingen resultater, prøv igen