MENU
10 gode grunde til at være landmand

Glæden ved at se ting gro

Planteavler og slagtesvineproducent Morten Yde fra Thy har været væk fra landbruget ad flere omgange. Men hver gang er han vendt tilbage. For intet andet job kombinerer iværksætteri med glæden ved at se ting gro og udvikle sig.
Morten Yde elsker at komme i marken og sætter stor pris på at have gode maskiner til arbejdet.
Morten Yde elsker at komme i marken og sætter stor pris på at have gode maskiner til arbejdet.
- Jeg elsker vækstsæsonen. Det er den bedste tid på året.

Sådan lyder det fra Morten Yde. Han ejer Øster Krogsgård ved Snedsted i Thy, hvor han driver 200 hektar med salgsafgrøder og producerer knap 8.000 slagtesvin.

For ham er det muligheden for at se ting gro, der tiltaler ham ved landmandslivet. Og der bliver holdt godt øje med udviklingen på thyboens marker.

- Jeg kører mindst en tur hver dag – sommetider både morgen og aften – hvor jeg ser, hvordan tingene udvikler sig fra dag til dag, fortæller Morten Yde om dagligdagen på gården.

Det motiverer ham at se konsekvenserne – gode som dårlige – ved de beslutninger, han træffer.

- Jeg ved, at når jeg kommer til aften, så har jeg gjort nogle ting, og dem skal jeg lære af næste dag. Det driver mig at opleve, at tingene gror, tingene udvikler sig, og tingene lykkes. Det får man erfaring af, uddyber han. Netop derfor er høstsæsonen også en højtid for planteavleren.

- Høsten er ligesom juleaften, for det er her, vi høster gevinsten af vores arbejde.

Håndværket giver faglig stolthed

Udover at se ting gro er Morten Yde også drevet af håndværket.

- At se en veletableret mark. Lige fra en god pløjning til et veletableret såbed. Det er simpelthen en nydelse. Jeg kan rigtig godt lide akkuratesse. En veltrimmet, veltilpas gris. En velfriseret hvedemark. Det giver en faglig stolthed, fortæller Morten Yde og uddyber:

- Håndværket betyder rigtig meget for mig. Og det er lige meget, om det er i marken eller stalden. Det med at du tager vare om de udfordringer, du møder, og forsøger at løse dem. Og når tingene så lykkes, så tænker man ”Fedt!”, for så har du det med i bagagen til at styrke dig i at prøve nogle nye ting af, fortæller thyboen.

Det driver mig at opleve, at tingene gror, tingene udvikler sig, og tingene lykkes. Det får man erfaring af.
Planteavler og slagtesvineproducent Morten Yde

Iværksætter hver eneste dag

Netop lysten til at udvikle sig og prøve nye ting af er noget af det, der tiltaler Morten Yde ved landmandslivet.

- Vi landmænd er iværksættere hver eneste dag. Hver eneste gang vi får en ny ide til nye dyrkningsstrategier eller en ny fodringsoptimering. Det er en form for iværksætteri, pointerer han og fortsætter:

- Vi kan selv påvirke vores hverdag, og vi kan påvirke vores resultat. Vi kan forholde os til vores egne nøgletal, optimere i nuet og se konsekvenserne af det og lære af dem. Det er ret unikt.

Netop kombinationen af vækstsæsonens glæder og iværksætteriet er to af Morten Ydes gode grunde til at være landmand.

- Det at jeg kan se ting gro, og at jeg kan forme min egen hverdag i forening med familien og mine omgivelser. Det giver en enorm frihed både i hverdagen og på langt sigte, at jeg kan planlægge, fastslår han og tilføjer, at hvis man har et iværksættergen, så er landbruget et oplagt erhverv at vælge.

- Hvis man gerne vil udvikle ting og prøve ting af, og man vil se noget gå hele vejen fra nogle nøgletal til det helt konkrete – det kan man i landbruget. Der findes ikke ret mange andre virksomheder, hvor det er så nært og umiddelbart, at det giver konsekvenser her og nu, tilføjer Morten Yde.

Luk

Start din søgning her

  • Søgning gav ingen resultater, prøv igen