MENU
10 gode grunde til at være landmand

Jeg elsker at se ting gro

For Heine Kjeldgaard er den vigtigste grund til at vælge landmandslivet, at han kan følge både dyr, planter og virksomhed gro – og være med til at styre udviklingen i den rigtige retning.
Landmand Heine Kjeldgaard
Landmand Heine Kjeldgaard

Landmand Heine Kjeldgaard har et tæt bånd til naturen. Måske tættere end de fleste har.

At se planterne gro og dyrene vokse betyder meget for ham. Som ivrig jæger og naturmenneske har naturen og dens mekanismer altid været en stor del af Heine Kjeldgaards liv. Samtidig er det en af de allervigtigste grunde til, at han har valgt at etablere sig som landmand.

På Hanghøj bor han midt mellem rullende marker, skove og bakker. Midt på Mors. Midt i den natur han el-sker og nyder at være en del af.

Tæt på naturen

Som nyetableret landmand på vej ind i sit fjerde år med foden under eget bord driver 31-årige Heine Kjeld-gaard 281 hektar planteavl og en svineproduktion med 550 søer og produktion af 30 kgs grise. Det tætte bånd til dyr og planter er ikke noget, han har fra fremmede. 

- Jeg er vokset op som landmandssøn på en gård og har altid haft både landbrug og naturen tæt inde på kroppen. Og det betyder helt vildt meget, at jeg kan fortsætte med at være helt tæt på både dyr og planter, forklarer han.

Det at se, følge og være med til at påvirke en udvikling er det, der driver værket for den unge landmand. Uanset om det drejer sig om grisene i stalden, planterne på marken eller de medarbejdere, virksomheden er afhængig af.

- Noget af det vigtigste for mig er at kunne gøre en forskel. Og at motivere mine medarbejdere til at tage ejerskab og ansvar for de ting, vi gør på bedriften, er virkelig spændende, og noget af det jeg som nyetableret har skullet blive dygtig til rigtigt hurtigt, siger Heine Kjeldgaard.

Samtidig er det at være selvstændig landmand meget alsidigt. Lige fra det praktiske i stalden til de administrative og strategiske udfordringer på kontoret.

- Der er ikke to dage, der er ens. Der er altid nye, spændende ting, man kan tage fat på at optimere. Og det er endnu en af de ting, der gør landmandslivet helt perfekt for mig, fortæller Kjeldgaard og fortsætter:

- Jeg kan ikke bare sidde stille. Derfor nyder jeg virkelig variationen i opgaverne og det at finde frem til de næste områder, hvor vi kan udvikle os i en positiv retning.


Jeg er vokset op som landmandssøn på en gård og har altid haft både landbrug og naturen tæt inde på kroppen. Og det betyder helt vildt meget, at jeg kan fortsætte med at være helt tæt på både dyr og planter.
[Landmand Heine Kjeldgaard]

Ansvar for fremtiden

Ansvaret for klimaet er også noget, der fylder meget for den unge landmand. 

- Dagsordenen hedder klima hele vejen rundt. Og det er vi som erhverv nødt til at tage seriøst. Derfor skal vi give den en skalle og tage alle virkemidler i brug for at gøre vores til, at klimaet og miljøet har det godt i fremtiden, mener Heine Kjeldgaard.

Derfor er han ved at undersøge mulighederne for at etablere et minivådområde på sin jord, et sted hvor det kan placeres fornuftigt både i forhold til markdriften og optaget af kvælstof. 

Bundlinjen er vigtig

For Heine Kjeldgaard er en væsentlig del af det at være landmand også, at sikre at virksomheden genererer overskud. Som relativt nyetableret landmand har han en hård afdragsprofil på sine lån i de første 10 år. Derfor arbejder han benhårdt på at sikre, at virksomheden giver et fornuftigt afkast. Og for ham er vejen til må-let at sørge for at minimere risiko og omkostninger på den lange bane.

- Jeg bruger meget tid på at nørde med regneark og regne på, hvad en investering vil koste, og hvad det vil kunne give på bundlinjen. Hvis det ikke giver overskud, så er det ikke noget, jeg skal investere i på den korte bane, siger Heine Kjeldgaard. 

Fakta om Heine Kjeldgaard

31 år gammel.

Etableret som landmand i februar 2016. Ejer og driver gården Hanghøj på Mors.

Driver 281 hektar planteavl

Producerer 30 kg-grise med 550 søer.

Luk

Start din søgning her

  • Søgning gav ingen resultater, prøv igen