MENU
10 gode grunde til at være landmand

Jeg nyder at opnå resultaterne sammen med mine medarbejdere

Martin Jonsson driver en økologisk kvægbedrift ved Holbæk. Han lykkes så godt med sin mandskabspleje, at hans tidligere elever skynder sig retur til Skovbakkegård, så hurtigt de kan.
26-årige Martin Jonsson forpagter det økologiske kvægbrug Skovbakkegård i en 10-årig aftale med AP Pension.
26-årige Martin Jonsson forpagter det økologiske kvægbrug Skovbakkegård i en 10-årig aftale med AP Pension.
Der er liv og glade dage på Skovbakkegård i Regstrup. Køerne er kommet på græs, den røde glentefamilie stortrives ved naboskoven, familien Jonsson har lige fået en datter og flytter til sommer ind i det nye stuehus, som håndværkerne er ved at bygge.

Så Martin Jonsson smiler bredt, da han tager imod en smuk forårsdag - han kan komme på en masse gode grunde til at blive landmand. Men at opnå resultater i samarbejde med bedriftens medarbejdere er noget af det, som giver Martin den største arbejdsglæde i hverdagen.

- Det, man skaber sammen med medarbejderne, er unikt, for det kommer aldrig bare af sig selv. Hvis du ikke gør en indsats for, at dine medarbejdere trives og arbejder i samme retning som dig, så kommer du ingen vegne. Jeg sagde til min kone, da vi flyttede herud, at når vores medarbejdere ringer, så tager jeg altså telefonen – også hvis de ringer midt om natten. Det skal man have clearet af med sin partner fra starten af.

Involverende ledelsesstil

26-årige Martin Jonsson og resten af familien etablerede sig i 2017 på Skovbakkegård, som familien forpagter i en 10-årig forpagtningsaftale med AP Pension. Fra første dag har Martin skullet være leder for skiftevis danske og udenlandske medarbejdere, og han har fra begyndelsen valgt en involverende ledelsesstil.

- Man kan nok kalde det en opdragende eller næsten faderlig ledelsesstil, jeg praktiserer. Det er for eksempel ikke ret tit, at jeg selv kommer og præsenterer løsninger for mine medarbejdere. Jeg præsenterer dem i stedet for de udfordringer, vi har, og så lader jeg dem komme med forslag til, hvad vi bør gøre ved dem, lyder det fra Martin. Han uddyber, hvorfor han synes, at denne måde fungerer så godt på Skovbakkegård.

Jeg synes, det er dejligt at have elever, for på den måde kan vi give noget erfaring og nogle gode oplevelser videre til dem, som skal føre dansk landbrug ind i fremtiden.
Forpagter Martin Jonsson

- Jeg tror på, at hvis medarbejderen selv har foreslået, at vi skal gøre en ekstra indsats på renligheden, så bliver det også langt nemmere at få ham eller hende til at skrubbe skåle og andet udstyr i fem minutter ekstra – for så forstår de, hvorfor vi gør det, og de har endda selv foreslået det. Når du involverer dine medarbejdere, så ved de også, at de har en andel i de succeser, vi opnår, og på den måde bliver de bevidste om deres egne kompetencer og får lyst til at gå på mod den næste udfordring, forklarer Martin Jonsson. 

Han understreger, at han naturligvis trækker i håndbremsen, hvis der kommer et forslag, som er helt skævt, men at det ikke er sket ret tit. 

Videre til fremtidens landmænd

Martin Jonsson har taget et bevidst valg om at have mindst én landmandselev på bedriften. På Skovbakkegård er der i øjeblikket to ukrainske landmandselever, og når de stopper til sommer, afløses de af tre danske elever, som så udgør teamet sammen med familien Jonsson. 

- Jeg synes, det er dejligt at have elever, for på den måde kan vi give noget erfaring og nogle gode oplevelser videre til dem, som skal føre dansk landbrug ind i fremtiden.

Luk

Start din søgning her

  • Søgning gav ingen resultater, prøv igen