MENU
10 gode grunde til at være landmand

Kærlighed til dyrene

For Vibeke Jørgensen er det glæden ved dyrene, der får hende op om morgenen. Sammen med manden Søren driver hun en mælkeproduktion med 335 køer ved Karby på Mors. Og hun kan ikke forestille sig at lave andet.
Vibeke Jørgensen i sit rette element blandt køerne i stalden.
Vibeke Jørgensen i sit rette element blandt køerne i stalden.

Søren Jørgensen købte Nørgaard Landbrug for 25 år siden, og for 10 år siden kom Vibeke til. Da de skulle bygge ny stald i 2011, sagde hun sit job som civilingeniør op for at hjælpe til. Og den beslutning har hun ikke fortrudt.

- Arbejdet med dyrene giver bare mere mening. Glæden ved at se dem have det godt, og se, at man gør en forskel. Så er man glad ved at stå op om morgenen, fortæller Vibeke Jørgensen begejstret.

Og der skal begejstring til, når vækkeuret ringer kl. 4.

- Jeg kan helt vild godt lide den ro, der er om morgenen. Der er ingen telefoner, der ringer. Ingen maskiner, der larmer. Der er ro. Det kan lyde åndssvagt, men der kan jeg bare gå rundt og hygge mig med damerne, griner hun og tilføjer:

- De rammer bare et sted i én. De er så godmodige, hjertevarme og kærlige. Der er intet ondt skabt i dem, de er så gode, som dagen er lang.

Tjek på alle dyr

For Vibeke Jørgensen starter dagen med en morgentur i stalden. Her tjekker hun, om alle dyr har det godt, om der er kommet kalve til i løbet af natten, og om der er køer, der skal hentes til malkerobotterne.

- Jeg skal rundt at kigge. Nøjagtig som vi går vores aftentur, inden vi går i seng. Så sover vi bare bedst, hvis vi har været rundt for at se, om alt er, som det skal være, fortæller hun.
At se en lille ny kalv komme til verden er noget af det største. Det rammer én hver gang. Og at få lov at se den vokse sig stor og passe dem hver dag er en fantastisk gave.
Landmand Vibeke Jørgensen
Selvom Vibeke ikke kender alle dyrene, så indrømmer hun, at der alligevel er en del, der har gjort indtryk.

- Der er selvfølgelig nogen, man husker bedre end andre – selv med robotmalkning. Det kan være hende, der kommer og hilser hver morgen, den, der skal have hjælp i robotten, eller den, man har skullet agere jordemoder for, da den skulle have kalv sidste gang. De har alle en personlighed, og den skinner igennem, når man går rundt i stalden, fortæller hun.

Meningsfyldt arbejde

Arbejdet med dyrene er ifølge Vibeke Jørgensen med til at give landmandslivet mening.

- At se en lille ny kalv komme til verden er noget af det største. Det rammer én hver gang. Og at få lov at se den vokse sig stor og passe dem hver dag er en fantastisk gave, fortæller hun og fortsætter:

- Med fare for at lyde vanvittig, så er vores kalve mine små guldklumper. Jeg elsker min mand og min søn, men kalvene kommer lige derefter.

Tager gladeligt imod besøgende

Vibeke og Søren deler også gerne deres glæde ved dyrene med andre.

- Den glæde andre oplever, når de kommer herud og kigger. Det er den glæde, jeg oplever hver dag, fortæller hun og tilføjer stolt:

- Man er rimelig heldig, når man har et erhverv, som nogen gider at bruge deres fritid på at se.

Som landmand er Vibeke Jørgensen også stolt af at være en del af et erhverv, der er verdens førende indenfor dyrevelfærd og klimaeffektiviseringer. Grundlæggende er det dog taknemmeligheden, der fylder.

- Vi er egentligt bare utroligt taknemmelige for, at vi har muligheden for at stå op til noget, som vi holder så meget af, siger hun og uddyber:

- Søren og jeg har mødt hinanden i en sen alder, så det betyder meget, at vi kan bruge tiden sammen og have en hverdag med hinanden, mens vi laver noget, vi begge brænder for. Det kunne jeg slet ikke undvære i dag, fortæller hun.


Luk

Start din søgning her

  • Søgning gav ingen resultater, prøv igen