MENU
Mark, gård og siloer

Finansiering af bæredygtig udvikling i landbruget

Finansiering af den bæredygtige omstilling i landbruget er et centralt emne på bæredygtighedsdagsordenen. Men hvad mener vi, når vi siger bæredygtig finansiering, hvilke krav stiller det til landbruget, og hvorfor skal danske landmænd forholde sig til bæredygtig udvikling? Få svarene her.

Bæredygtig udvikling er på dagsordenen både nationalt og internationalt. FN har 17 verdensmål for bæredygtig udvikling, og EU har indgået den grønne pagt EU Green Deal, der blandt andet skal gøre EU’s økonomi bæredygtig og sikre, at EU bliver klimaneutral i 2050. Og alle sektorer skal bidrage – også landbruget.

Derfor er det vigtigt at snakke om finansiering af den bæredygtige udvikling i landbruget

Med EU Green Deal kom også en såkaldt EU Taksonomi for bæredygtig finansiering, der er en vigtig brik i at nå EU’s bæredygtighedsmål og kan få stor betydning for dansk landbrug. 

EU Taksonomien definerer, hvad der er bæredygtigt, og skal skaffe kapital til bæredygtige projekter ved at sætte minimumsstandarderne for grønne projekter i EU. På den måde kan EU Taksonomien få betydning for danske landmænds adgang til finansiering og ikke mindst sætte krav til fremtidige investeringsprojekter i landbruget. 

De endelige kriterier for bæredygtig finansiering er ikke fastsat i EU endnu, men kravene kommer formentligt til at betyde, at kan en investering ikke defineres som grøn i fremtiden, så vil man ikke kunne opnå finansiering på de vilkår, som man kender fra realkredit- og banksystemet i dag. Derfor er det afgørende, at danske landmænd tager stilling til deres bedrifters bæredygtige udvikling.

Derudover er bæredygtighed og klima en del af forbrugernes dagsorden. Det er et konkurrenceparameter. Man kan ikke eksistere som virksomhed uden at forholde sig til bæredygtighed. Det er landbrugets license to operate. Derfor er det afgørende, at de danske landmænd er med på den bæredygtige rejse og indstiller sigtekornene på en bæredygtig omstilling af bedrifterne.

Bliv klogere på bæredygtig finansiering i landbruget

Vil du vide mere om de fremtidige krav til finansiering af den bæredygtig omstilling i landbruget, kan du blive klogere her: 

Lyt til podcasten Bæredygtig finansiering i landbruget, der sætter fokus på, hvad bæredygtig finansiering er, hvilken betydning EU Taksonomien og hele bæredygtighedsdagsordenen får for danske landmænd, og hvorfor de skal forholde sig til deres bedrifters bæredygtige udvikling.

I podcasten medvirker: 

 • Jens Kr. A. Møller, adm. direktør i DLR Kredit
 • Niels Dengsø Jensen, mælkeproducent og formand for AP Pension og DLG
 • Bertel Hestbjerg, økologisk griseproducent

Hør podcasten Bæredygtig finansiering i landbruget 

Læs rapporten Bæredygtig finansiering i landbruget, hvor du kan dykke ned i seks kapitler, der gør dig klogere på: 

 • EU Taksonomien
 • Den finansielle trappe, der giver et overblik over finansieringsmuligheder i en bæredygtig transformation
 • Hvad andre brancher gør i forhold til bæredygtig udvikling
 • Hvad danske landmænd kan lære af udlandet i forhold til bæredygtig udvikling.

Du kan også læse om, hvordan man fremtidssikrer sin landbrugsvirksomhed i forhold til produktion, afsætning og finansiering i et bæredygtigt perspektiv, og du får en forklaring af, hvorfor danske landmænd skal dokumentere og rapportere deres virksomheders bæredygtige udvikling.

Download rapporten Bæredygtig finansiering i landbruget (pdf)

Endelig kan du se eller gense webinaret fra 16. december 2020 om bæredygtig finansiering i dansk landbrug. Webinaret kom omkring emnerne: 

 • EU Taksonomien og dens betydning for dansk landbrug
 • License to produce, 
 • Rapportering af bæredygtighed 
 • Bæredygtig udvikling i udlandet og andre brancher

Der tages forbehold for ændringer i forhold til udviklingen i EU, som er indtruffet siden 16. december 2020. 

Se eller gense webinaret Bæredygtig finansiering i landbruget

Hans Roust Thysen
Hans Roust Thysen
Klimachef
Center for Klima & Bæredygtighed
T: +45 8740 5407
Luk

Start din søgning her

 • Søgning gav ingen resultater, prøv igen