MENU

Yduns Have lever af gårdbutikken

Det direkte salg af grøntsager, salat og friske æg er hovedindtægtskilden for den økologiske bedrift Yduns Have.

Af Erik Suhr, SEGES

Yduns Have er en økologisk grøntsagsproducent beliggende i naturskønne omgivelser på Samsø. Med rullende bakker, marker og skove – og ikke mindst havet – som nærmeste naboer, ligger Yduns Have i øens nordlige ende.

Når man kører ind på Yduns Haves gårdsplads, mødes man af synet af en velforsynet gårdbutik, hvor forbipasserende kan forsyne sig med friskproducerede økologiske grøntsager, kartofler, salater, løg og meget andet.

Og netop det direkte salg er Yduns Haves største afsætningskanal. Her sælges omkring 60 procent af de afgrøder, der høstes på bedriften. Og det direkte salg er en fast del af strategien for Hester Callaghan og Bjarke Jensen, som i dag driver Yduns Have.

”Det er ekstremt vigtigt at holde gårdbutikken velforsynet året rundt. Især i sommerperioden, hvor der kommer mange turister, er der stor efterspørgsel på de økologiske varer,” forklarer Hester Callaghan.

Ud over det direkte salg fra gårdbutikken kommer indtægter fra CSA – Community Supported Agriculture, som er en abonnementsordning, man tegner for en sæson af gangen og derefter kan hente varer hos Yduns Have en gang om ugen. Derudover sælger Yduns Have varer til restauranter og lignende i sommerferieperioden.

Pris satte gang i investering

I 2018 vandt Yduns Have Nettos pris som årets økologer. Og det har betydet, at flere har lagt vejen forbi gårdbutikken på Samsø.

”Vi kan godt mærke, at prisen har betydet øget omtale for os. Der er helt sikkert flere, som kommer herud, fordi de har hørt, at vi har vundet. Så det er vi naturligvis glade for,” siger Bjarke Jensen.

Den megen positive omtale som prisen som årets økologer har medført er dog ikke de eneste positive effekter, Bjarke Jensen og Hester Callaghan har kunnet mærke. Med prisen fulgte også en præmie på 100.000 kroner, som parret har valgt at investere i et spiringsdrivhus og en række æble- og pæretræer, så det i fremtiden bliver nemmere at komme tidligt i gang med grøntsagsproduktionen på bedriften.

”Da vi startede sidste år, var vi nødt til at have alle vores planter indendørs i vores stuehus. Det var noget rod. Men nu kan vi både have flere planter til at spire, og vi kan komme langt tidligere i gang med produktionen, så det er vi rigtigt glade for. Samtidig er det en god måde for os at kunne give noget tilbage til stedet og de næste ejere,” forklarer Bjarke Jensen.

Fakta om Yduns Have

Yduns Have er ejet af Jordbrugsfonden SamsØkologisk og Samsø Økojord. Jorden har været drevet økologisk siden 1987 af de tidligere ejere Ingvar og Else og sidst Johannes Find Loeb, som forpagtede gården fra 2014 til 2016. I 2018 overtog Hester Callaghan og Bjarke Jensen driften af Yduns Have og skrev under på en 5-årig forpagtningsaftale. 

 
Luk

Start din søgning her

  • Søgning gav ingen resultater, prøv igen