Udviklingen af græsprotein fra græs og kløver er nået langt i Danmark. Nu gælder det om at forbedre business casen. Derfor er virksomheder og universiteter gået sammen i projekt Græs-prof om at nå en række afgørende landvindinger.
Partnerskabet mellem virksomheder indenfor landbruget og forskningsinstitutioner sigter efter at gøre græsprotein til en god forretning i hele værdikæden.
Derfor går de 13 partnere efter:
- at finde de bedste græs- og kløversorter, som kan give det største udbytte af græsprotein,
- at udvikle den mest optimale høstteknik, der sikrer en høj kvalitet af græsprotein, og som samtidig er skånsom for jorden og omkostningseffektiv, samt
- at optimere snitningen af græsset. Snitningen er det første vigtige trin i raffineringsprocessen og har stor betydning for et bioraffineringsanlægs kapacitet og ydeevne.
De 13 partnere arbejder også målrettet på at udvinde tanniner og andre stoffer af restprodukter fra fremstillingen af græsprotein. Tanniner kan mindske infektioner med indvoldsorm i husdyr, og produktionen af et tanninholdigt fodertilskud vil gavne den samlede økonomi i fremstillingen af græsprotein.
Endelig vil partnerne dokumentere miljø- og klimaaftryk for både græsprotein og foderblandinger med græsprotein efter en ny fælleseuropæisk standard. PEF-dokumentationen, som den nye standard hedder, forventes at give de foderstoffirmaer, som vil handle med græsproteinfoder, en salgsfordel på det europæiske marked.
Alt dette – og mere til – sker i projekt Græs-prof. Følg med i arbejdet her på siden.