MENU
Landmand og konsulent kigger på korn

Klar på deleøkonomi - Teknologi og vidensdeling skal skabe rammerne

”I mine øjne er deleøkonomi et oplagt valg – eksempelvis for deltidslandmænd, der har forholdsvis små produktioner, men som gennem samproduktion ville kunne opnå de volumener, som efterspørges af detailbutikker, der satser på flere lokale fødevarer.”

Sådan udtaler Kurt Pedersen, som er deltidslandmand med bedrift ved Sorø. Han er draget af grundtanken i at optimere bedriften gennem eksempelvis deleøkonomi, og han har selv været med i et deleprojekt på maskiner og gødning/kemi. Han er interesseret i at indgå i flere deleøkonomiske samarbejder, men mangler viden om at komme i gang med de projekter, som passer til netop hans bedrift.

”Selv har jeg frøgræs og byg, så eksemplet med et gårdbutiksamarbejde er ikke umiddelbart for mig, men jeg er meget interesseret i andre perspektiver i deleøkonomi, og jeg vil følge med i udviklingen på området."

Savner at kunne få overblik

Anni Assenbjerg er medindehaver af Assenbjerg Highland Cattle, som ligger ved Give. Hun er enig med Kurt Pedersen i, at der kan være store fordele i at flere går sammen om at danne eksempelvis en gårdbutik.

”Selv om en gårdbutik ikke er voldsomt omkostningstung, trækker den alligevel nogle ressourcer, så det ville være oplagt at dele disse. Det kunne også være en butik i et byområde med salg af produkter fra flere producenter, som så delte regningen om leje og medarbejderaflønning,” mener Anni Assenbjerg, som også er involveret i deleøkonomiske projekter, der har med selve driften af gøre.

”Vi har et samarbejde om deling af avlsdyr med andre højlandskvægproducenter. Derudover har vi et samarbejde om maskiner og græsningsarealer med nogle nabogårdene,” fortæller Anni Assenbjerg.

Hun er også interesseret i muligheden for at kunne hente ekstra mandskab ind i korte intervaller, når der er spidsbelastning. Men her er det, at en af udfordringerne opstår, mener Anni Assenbjerg:

”Vi har en viden om medarbejderantallet og kompetencerne hos de nærmeste naboer, men det kunne være fedt, hvis der fandtes en app eller et andet system, som skaber overblik over mandskabet på de gårde, der ligger længere væk. Det at kunne låne eller afgive medarbejdere kunne skabe noget fleksibilitet i landbruget, men omvendt er det begrænset, hvor meget tid, vi kan bruge på at undersøge mulighederne for det. Her kunne det være fedt med et ”mandskabssystem”, som var let at overskue."

Kristian Skov
Kristian Skov
Afdelingsleder
Kompetencer & Vækst, Forretning & Implementering
T: +45 8740 5580
Luk

Start din søgning her

  • Søgning gav ingen resultater, prøv igen