MENU
Vækst med bæredygtighed - topbanner

Foderprotein fra gylle kan gøre dansk landbrug mindre afhængig af indkøbt soja

Landbruget mangler bæredygtigt produceret protein – primært til dyrefoder. Gennem et nyt forskningsprojekt visualiseres en win-win løsning, som både sikrer en proteinforsyning med et langt lavere CO2-aftryk og samtidig gør danske landmænd mindre afhængige af at indkøbe eksempelvis soja.

Af Martin S. Hansen, SEGES

”At dyrke proteiner med mikroalger er godt for dansk landbrug, fordi vi udnytter reststrømme fra biogasindustrien til at danne nye foderproteiner til dyrene. Det taler direkte ind i omstillingen til en mere bæredygtig landbrugsproduktion, og det er cirkulær økonomi, når det er bedst.” 

Sådan forklarer Malene Lihme Olsen, seniorspecialist på AgroTech, om projektet ReMAPP, der går ud på at danne proteiner ved at tilsætte en nøje udvalgt algetype til en væske med næringsstoffer - eksempel afgasset svinegylle. Når blandingen står i sollys, danner mikroalgerne proteiner, og synker til bunds og dermed kan høstes i form af en grøn, massiv masse. Efter at have gennemgået forskellige processer vil proteinerne kunne anvendes til dyrefoder. Kort fortalt kan man på få dage kan omdanne gylle til dyrefoder.

Enormt potentiale for dansk landbrug 

Projektet har været i gang i et halvt år, og allerede nu skimtes store muligheder: 

”Det her har et enormt potentiale for dansk landbrug, fordi vi kan dyrke proteinerne lokalt – eksempelvis i plastikrør eller i kraftige plastikposer. På den måde bliver vi i Danmark mindre afhængige af at købe proteinfoder fra udlandet, som jo har et betydeligt CO2-aftryk,” fortæller Lars Jørgensen, seniorkonsulent hos AgroTech, som er en del af Teknologisk Institut. 

Her høster man allerede proteiner fra et test-anlæg, hvor blandingen cirkulerer i nogle plastrør i et væksthus, og snart skal processen også køre udendørs i kraftige plastposer.  

Lars Jørgensen vurderer, at de første anlæg vil være klar til at blive opført og taget i brug i Danmark om 5 til 7 år, og at det vil være en fordel at placere de første anlæg tæt på de danske biogas-anlæg, fordi herfra kan få den CO2, som er nødvendig for proteindannelsen.  

ReMAPP

Foruden AgroTech er Københavns Universitet, Hamlet Protein, Nature Energy, Tailorzyme ApS og Njorth Bio samarbejdspartnere i projektet, som er støttet af Innovationsfonden. 
Projektet løber til udgangen af 2022, og du kan følge projektet her.


Luk

Start din søgning her

  • Søgning gav ingen resultater, prøv igen