MENU
8. september 2015

185.176 liter mælk: Sønderjysk ko er ny Danmarksmester

Funkis 1018 på 16 år har i sin levetid leveret i alt 185.176 liter mælk. Dermed er koen den danske malkeko der har leveret mest mælk nogensinde. Rekorden understøtter SEGES arbejde med at hæve mælkeydelsen hos danske køer til gavn for klimaet.
Sikke, Jens og Tina sammen med den nye danmarksmester, Funkis.
Sikke, Jens og Tina sammen med den nye danmarksmester, Funkis.
Foto: SEGES P/S

Af Mille Marie Christensen, mic@lf.dk

Et godt arbejdsklima får de ansatte til at yde mere. Det er koen Funkis 1018 fra Skærbæk i Sønderjylland et levende bevis på. Den 16 år gamle Holstein ko, der bor hos Sikkema og Tine Breeuwsma ved Skærbæk, er netop blevet kåret som ny Danmarksmester i mælkeydelse af Avlsforeningen Dansk Holstein og Sønderjysk Holstein.

Rekorden lyder på 185.176 liter mælk og Funkis 1018 producerer stadig sine 40 liter mælk dagligt og kan således blot lægge mere til og skabe en stadig bedre Danmarksrekord.

At rekordholderen netop kommer fra I/S Breeuwsma er ingen tilfældighed. I løbet af de senere år er der i besætningen på 450 køer hos Sikkema, Tine og sønnen Jens Breeuwsma, hædret i alt 15 køer med en livstids produktion på 100.000 liter mælk, og inden for de seneste 12 måneder viser en opgørelse, at det er blevet til i alt syv køer.

- Resultatet udspringer af en god driftsledelse på stedet og evnen til sammen med avlen at have holdbare ældre køer. Og ældre køer producerer gerne 2-4.000 liter mælk mere årligt end de unge køer, så der vil være stor forskel i både samlet ydelse og især økonomi i at have flere ældre køer i besætningen. Det kan familien Breeuwsma klare, siger Keld Christensen, fra Avlsforeningen Dansk Holstein, SEGES.

Højere mælkeydelse til gavn for klimaet

Koen Funkis understøtter også en generel tendens, nemlig at mælkeydelsen stiger hos de danske køer. Mange års massiv forskning i at finde den helt rigtige fodersammensætning betyder, at ydelsen af mælk pr. dansk ko i har været konstant stigende siden 1980.

Og en høj foderudnyttelse er helt central, når klimabelastningen skal ned.

- Vi har valgt at fokusere på at løse en del af klimaproblematikken med effektivitet. Det betyder, at hver dansk malkeko skal yde mere mælk for den samme mængde foder. Det handler ikke om at presse køerne, men om at finde lige præcis den fodersammensætning og måde at servere foderet for køerne, som gør, at de kan udnytte det potentiale de er født med, siger Trine Barrett, rådgivningschef i SEGES, Kvæg.

Og ydelsen kan blive endnu højere. Rent genetisk har de danske køer stadigvæk et uudnyttet potentiale, som kvægbranchen konstant arbejder på at udløse. Derfor har Landbrug & Fødevarer, Kvæg i en nyere strategi for dansk mælke- og oksekødsproduktion sat en klar målsætning om at øge mælkeproduktionen frem mod 2018, så hver dansk ko giver 16 procent mere mælk i 2018 i forhold til i dag.

Luk

Start din søgning her

  • Søgning gav ingen resultater, prøv igen