MENU
17. august 2017

29 oplandskonsulenter tilbyder gratis rådgivning

Rundt i Danmark er 29 oplandskonsulenter nu klar til at rykke ud til landmænd, som overvejer at bygge et minivådområde, deltage i et vådområdeprojekt eller plante skov. Såvel rådgivning som udgifter til etablering er gratis for landmændene
Minivådområder er et af de tiltag, som de nye oplandskonsulenter kan rådgive om. Foto: LandbrugsMedierne.
Minivådområder er et af de tiltag, som de nye oplandskonsulenter kan rådgive om. Foto: LandbrugsMedierne.
Foto: LandbrugsMedierne.

Som en del af landbrugspakken, hvor landbruget slap af med undergødskningen, skal landbruget frem til 2021 reducere udledningen af kvælstof med 6.900 t.

En del af reduktionen kan ske ved, at landmænd etablerer virkemidler, som har effekt, ikke bare på egen jord, men for et vandopland. Staten og EU betaler netop nu for, at landmændene etablerer de såkaldte frivillige målrettede virkemidler, som omfatter minivådområder, vådområder og plantet skov.

- Vi er meget glade for, at vi har fået midler til at ansætte oplandskonsulenter, så landmændene kan få gratis rådgivning. Frivillige målrettede virkemidler er en ny måde at tænke på. Det handler ikke bare om ens egen bedrift, men det vandopland ejendommen ligger i. Derfor er der behov for, at oplandskonsulenterne vejleder de enkelte landmænd, koordinerer indsatsen og sikrer, at de tiltag landmændene iværksætter har en effekt, der batter noget, fortæller afdelingsleder Irene Wiborg, SEGES.

Oplandskonsulenterne er alle erfarne rådgivere med kendskab til landbruget. De kan hjælpe landmændene med at vælge den indsats og den placering, som giver bedst mening i det enkelte vandopland. De hjælper med at søge tilskud hjem til minivådområder, etablerer kontakt mellem landmænd inden for et vandopland og følger projekterne til dørs.

- Det er meget vigtigt, at landmændene kommer i gang nu. Jo mere vi får reduceret udledningen af kvælstof med de frivillige målrettede virkemidler, jo mindre bliver behovet for den målrettede regulering, som forventeligt bliver tiltag i markerne, f.eks. flere efterafgrøde, nedsatte gødningsmængder eller braklægning, siger Irene Wiborg.

På hjemmesiden www.oplandskonsulenterne.dk kan kan læse mere om for eksempel placering af minivådområder, etablering af vådområder og skovrejsning. Her findes også kontaktoplysninger til oplandskonsulenterne. Man bestemmer selv hvilken oplandskonsulent i sin region, man vil kontakte.

Irene Asta Wiborg
Irene Asta Wiborg
Miljøchef, Souschef
Planter & Miljø
Luk

Start din søgning her

  • Søgning gav ingen resultater, prøv igen