MENU
20. september 2016

Ældre får gourmet-is fra dansk rå mælk

Dansk mælk har så god kvalitet, at is lavet på rå mælk fra danske jerseykøer er en gourmetspise på danske toprestauranter. Men nu får ældre borgere på Lolland også mulighed for at smage på isen, der har et højt indhold af mineraler og vitaminer
Is lavet af rå mælk
Is lavet af rå mælk
Foto: Fælleskøkkenet

Af Mille Marie Christensen, mic@lf.dk

Siden SEGES i 2014 hjalp med at få lempet tolkningen af kravene i fødevarehygiejnebekendtgørelsen, så rå upasteuriseret mælk kunne anvendes i restauranter, så er is fra rå jerseymælk blevet en eftertragtet og populær ret på menukortet hos danske toprestauranter. Men nu er den delikate is ikke kun forbeholdt gæster på restauranter som Svinkløv Badehotel, Babette og Alchemist.

Fremover får 2.500 borgere i kommunerne Lolland og Guldborgssund, også mulighed for at smage is, fremstillet af rå jerseymælk. Det er Fælleskøkkenet i Sakskøbing der nu har fået tilladelse til at fremstille is på basis af rå mælk. Målet er at give smagsoplevelser til ældre, der har tabt appetitten på livet.

- Mange ældre på plejehjem og især kræftsyge taber sig og har problemer med at holde vægten og oplever derfor uplanlagte vægttab. Det er vigtigt, at ældre og kræftsyge får en kost ved velsmag, de kan spise, synke og tygge, og det er isen et godt eksempel på, forklarer Kirsten Skovsby, der er køkkenchef i Fælleskøkkenet.

Den rå mælk kommer fra mælkeproducent Anders Kappel, hvis gård ligger 30 kilometer fra Fælleskøkkenet. Rå mælk er upasteuriseret og på andre måder ubehandlet mælk. En mælketype, der i 1950’erne blev forbudt at sælge på grund af mistanke om, at den udgjorde en sundhedsrisiko, men som nu er på vej tilbage i det gode selskab.

Ikke mindst på grund af de danske mælkeproducenter der leverer så rent et produkt, at det i 2014 lykkedes blandt andre SEGES at få lempet tolkningen af kravene i fødevarehygiejnebekendtgørelsen, så rå mælk nu kan anvendes, hvis den opfylder en række hygiejnemæssige krav. At den rå mælk er blevet så eftertragtet blandt kokke og nu også i offentlige køkkener, glæder Erik Rattenborg, dyrlæge i SEGES.

- Vi bidrager til at få gjort op med myten om, at fødevarer er industrialiserede produkter uden smag. Samtidig får forbrugerne mulighed for at få udvidet deres smagsoplevelser, og landmændene får vist, at de kan levere kvalitetsprodukter til nogle af landets førende restauranter. Og nu også til borgere der har brug for den ekstra næring som den rå jerseymælk indeholder,« siger dyrlæge Erik Rattenborg.

Tanken er at Fælleskøkkenet gennem videndeling vil udbrede is på lokal rå mælk til andre områder af landet som kunne have interesse for dette. Der er allerede dialog med Hillerød Kommune

Erik Rattenborg
Erik Rattenborg
Dyrlæge, ph.d.
Sundhed og produktion
T: +45 8740 6662
Luk

Start din søgning her

  • Søgning gav ingen resultater, prøv igen