MENU
23. november 2015

Analyser skal finde kilde til pesticidspor

Der er fundet spor af stoffet prosulfocarb i en økologisk pæreproduktion. Nu skal en grundig analyse afdække årsagen. SEGES vurderer, at handlingsplan mod spredning af prosulfocarb er effektiv.
Analyse skal finde kilden til pesticidspor. SEGES vurderer at handlingsplanerne er effektive.
Analyse skal finde kilden til pesticidspor. SEGES vurderer at handlingsplanerne er effektive.
Foto: LandbrugsMedierne

Af Thyge Hansen, thh@lf.dk

- Det er meget beklageligt, at der er fundet spor af stoffet prosulfocarb på et parti økologiske pærer. Vi vil nu sætte et grundigt analysearbejde i gang for at finde kilden.

Det siger Ivar Ravn, direktør for SEGES Planter & Miljø.

Fundet af stoffet, der bruges til sprøjtning mod ukrudt i konventionelle markafgrøder, blev gjort hos en avler på Lolland i forbindelse med en egenkontrol.

- Vi går straks i gang med at afdække de potentielle kilder til fundet af prosulfocarb. Det kan stamme fra afdrift i forbindelse med sprøjtning lokalt, men der kan også være tale om diffuse kilder længere væk, siger Ivar Ravn.

Handlingsplan virker

Fundet af prosulfocarb er, så langt, det eneste i frugtproduktioner i 2015. I 2014 fandt man et enkelt tilfælde, dengang i en æbleproduktion. I 2013 var der 12 fund, hvorefter SEGES sammen med producenten Syngenta iværksatte en handlingsplan, der blandt andet har haft fokus på at lære alle landmænd om den rigtige sprøjteteknik.

- Et tilfælde er ét for meget, men vi er fortsat overbevist om, at vores handlingsplan er effektiv, hvilket udviklingen fra 2013 og fremad også dokumenterer. Vi skal dog kontinuerligt blive klogere på problematikken, så vi kan give erfaringerne videre til landmændene og sikre størst mulig effekt af indsatsen, siger Ivar Ravn.

Partiet hvor det blev fundet rester af prosulfocarb er sikret og plomberet og bliver ikke solgt videre til forbrugerne.

- Trods fundet kan vi glæde os over årets pesticidrapport fra Fødevarestyrelsen, som netop er offentliggjort. Den viser, at der er langt færre pesticidrester i dansk frugt og grønt end i tilsvarende produkter fra udlandet. Det fortæller mig, at myndigheder og jordbrugere gør en stor og kompetent indsats for at holde pesticidrester borte fra frugt og grønt, siger Ivar Ravn.

Ivar Ravn
Ivar Ravn
Direktør for Digital
Direktørgruppen
T: +45 8740 6620
Luk

Start din søgning her

  • Søgning gav ingen resultater, prøv igen