MENU
21. juni 2021

Bælgplanter til fødevarer: Nyt værktøj skal føre producenter og aftagere sammen

Landmænd, der dyrker bælgplanter, og virksomheder, der aftager bælgplanter til fødevarer, skal lettere kunne finde hinanden. Derfor lancerer landbruget nu et digitalt Danmarkskort, som skal skabe overblik og kontakt og derigennem styrke produktionen af danske, plantebaserede fødevarer.
Her er nogle af de bælg-frugter, som kunne have en fremtid på danske marker og som ingrediens i dansk-producerede fødevarer - som er helt eller delvist plantebaserede: Fra venstre er det hirse, linser, lupin, kikærter og hestebønner.
Her er nogle af de bælg-frugter, som kunne have en fremtid på danske marker og som ingrediens i dansk-producerede fødevarer - som er helt eller delvist plantebaserede: Fra venstre er det hirse, linser, lupin, kikærter og hestebønner.
Foto: Andreas Raun Rosendahl

Forbrugere, foodservice og fødevarevirksomheder efterspørger plantebaserede fødevarer ’made in Denmark’. Derfor er der brug for, at de landmænd, der kan og vil dyrke råvarerne, kan teame op med de virksomheder, som producerer fødevarerne til det voksende marked.

- Man kan med rette spørge, hvorfor vi i Danmark importerer bælgplanter til fødevareproduktion, når vi selv kan producere dem. Forklaringen skal blandt andet findes i et manglende distributionsled i værdikæden, der gør, at producenter og aftagere ikke har kontakt med hinanden. Fødevarevirksomhederne ved reelt for lidt om hvad danske landmænd kan producere, og landmændene ved reelt for lidt om hvad fødevarevirksomhederne ønsker. Derved er der et kæmpe forretningspotentiale, der går tabt. Det her er en mulighed for de landmænd, som ønsker at dyrke højværdi-afgrøder til fødevarer, siger direktør for plantesektoren, Troels Toft.

For at hjælpe udviklingen på vej, har SEGES i samarbejde med Økologisk Landsforening og støttet af Promilleafgiftsfonden udviklet en match-making platform for bælgplanter til fødevarer. Den skal være med til at lette kontakten mellem producenter og aftagere. 

Du kan se kortet ved at klikke her (åbner i et nyt vindue).

- Hvis vi skal lykkes med at sikre danske planteproteiner af høj kvalitet, så er det vigtigt, at landmænd og fødevarevirksomheder nemt kan finde/kontakte hinanden og snakke om, hvilke råvarekvalitet, der er behov for, og hvad der kan dyrkes i det danske klima. Med lanceringen af det digitale Danmarkskort over producenter og aftagere af bælgplanter til fødevarer har vi skabt forudsætningen for, at landmænd og fødevarevirksomheder kan indgå værdifulde partnerskaber, der potentielt rækker ud over Danmarks grænser, siger specialkonsulent i SEGES, Mette Damborg Hansen.

Et digitalt Danmarkskort er indgangen
Med det nye digitale Danmarkskort er der skabt en match-making platform, hvor fødevarevirksomhederne får mulighed for at finde kontakt-oplysninger på lokale planteavlere, både konventionelle og økologiske, der producerer eller gerne vil producere bælgplanter til fødevarer. 

Ved hjælp af Danmarkskortet kan fødevarevirksomheder nu kontakte planteavlerne direkte og indgå samarbejdsaftaler og opbygge tætte relationer til landmanden om sortsvalg, produktion og udvikling af kvaliteten af bælgplanter. 

Ligeledes kan konventionelle og økologiske landmænd finde kontakt-oplysninger på fødevarevirksomheder, der anvender bælgplanter i deres fødevareproduktionen og selv rette henvendelse om mulige samarbejder. 

Nye forretningsmuligheder og mindre transport i sigte
Match-making-platformen byder på en række fordele:

Producenter og aftagere kan nemt finde hinanden og indgå aftaler
Flere danske planteavlere kan lave forretning ved produktion af bælgplanter
Importen af bælgplanter til fødevarer mindskes
CO2-belastningen ved transport kan reduceres, når fødevarevirksomheder får bedre har mulighed for at købe råvarer i lokalområdet. 

Ønsker aftagerne større partier, er det oplagt, at flere landmænd i et lokalområde går sammen om at leverer bælgplanter til fødevarevirksomhederne.

Du kan komme med på kortet
Danmarkskortet er ikke fyldestgørende og vil løbende blive opdateret med nye planteavlere og fødevarevirksomheder. Hvis du gerne vil være med, kan du tilmelde dig. Så vil din virksomhed være synlig på kortet efter næste opdatering.

Klik her for at tilmelde dig (nederst på siden) Siden åbner i nyt vindue.

Analyser af forbrugernes kendskab og mulighederne i markedet
Landbrug & Fødevarer og SEGES har lavet en analyse om danskernes kendskab til og viden om bælgplanter som ærter, hestebønner, lupiner, kikærter og linser. Analysen afdækker fremtidens mulige proteinafgrøder i Danmark.

Klik her for at læse analysen på landbrugsinfo (åbner i nyt vindue).

 


Luk

Start din søgning her

  • Søgning gav ingen resultater, prøv igen