MENU
23. september 2021

Dansk landmandspar er nomineret til international landbrugs-pris

Annie og Peter Hindbo er de danske vindere af WWF’s konkurrence: Baltic Sea Farmer of the Year Award. De har nemlig gjort ekstraordinære tiltag for at begrænse udledningen af næringsstoffer til vandmiljøer og arbejder aktivt med at øge biodiversiteten på deres bedrift. Den danske sejr har givet dem en direkte billet til den internationale konkurrence, hvor vinderen bliver kåret som årets landmand i Østersøregionen.

Hvert år uddeler Verdensnaturfonden (WWF) en pris til en landmand, som har gjort en særlig indsats for at minimere udledningen af næringsstoffer til vandmiljøet og arbejdet med at øge biodiversiteten på bedriften. Der er i alt indstillet 11 nationale vindere fra lande i Østersø-regionen. I år er planteavler Peter Hindbo og hans kone Annie Hindbo fra Jordrup nær Kolding de danske vindere af konkurrencen. De er derfor også nomineret til den internationale pris.

Øje for naturen 

Annie og Peter Hindbo er indstillet til prisen, da de blandt andet har udtaget 12,2 hektarer af deres i alt 54 hektarer til den naturtype, som kaldes overdrev. De 12,2 hektarer ligger ned til Truds Å og var før dyrkningsjord, men slet ikke optimalt at dyrke på.

I samarbejde med landbrugets innovationshus SEGES, forsyningsselskabet Trefor og Kolding Kommune gik man i gang med at dybdepløje arealet for at vende den næringsrige muldjord ned, så den næringsfattige råjord kom op mod overfladen. Det forventes, at der over de kommende år udvikles en naturtype med arter, som er tilpasset de næringsfattige leveforhold. 

Herudover har Annie og Peter Hindbo også etableret to minivådområder, som reducerer koncentrationen af kvælstof og dermed forbedrer det omkringliggende vandmiljø.

- Jeg er meget overrasket over, at jeg er blevet udvalgt som national vinder, men jeg er også stolt over det. Det tyder på, at vi gør noget rigtigt. Når man som os driver en bedrift, som ligger tæt op af vandmiljø, så synes jeg, at man er forpligtiget til at gøre noget for at mindske udledningen af næringsstoffer, men også at lave ukurant jord om til natur, siger landmand Peter Hindbo.

- På SEGES arbejder vi på at skabe de bedste muligheder for at drive landbrug, der hvor det giver bedst mening at gøre det. Der, hvor det ikke giver mening og, hvor det evt. er en underskudsforretning, der skal vi finde alternativer, som kan få produktion, natur- og miljøhensyn til at spille bedst muligt sammen - og det har Annie og Peter gjort. Og så er de desuden rigtig gode til at formidle de tiltag, som de gør på bedriften og inddrage lokalsamfundet i deres projekter, fortæller Troels Toft, Sektordirektør for Planter i SEGES og dansk jurymedlem i konkurrencen. 

Den danske jury består udover Troels Toft af:
- Irene Asta Wiborg, Afdelingsleder for Natur og Miljø i SEGES
- Brian Kronvang Ph.d., Forskningsprofessor for Institut Bioscience - Oplandsanalyse og miljøforvaltning i Silkeborg
- Anne Sloth, Oplandskonsulent i Velas

Vinderen af den internationale konkurrence vil blive annonceret sidst i oktober til en sammenkomst i et af Østersølandene og vil modtage en præmie på 10.000 euro. 

Sidst konkurrencen blev afholdt i 2020 var landmand Kristian Lundgaard-Karlshøj den danske vinder, og han vandt efterfølgende også den internationale pris.

Kontakt
Landmand, Peter Hindbo på telefon: 23 30 82 22
Sektordirektør for Planter i SEGES, Troels Toft på telefon: 21 78 66 88
Kommunikationsafdelingen i SEGES, Anne Elbæk på telefon: 87 40 53 16 eller mail aelb@lf.dk


 
Luk

Start din søgning her

  • Søgning gav ingen resultater, prøv igen