MENU
26. januar 2021

Udbytteprognose i CropManager er i top-6 ved dette års Agromek

Det er en stor fordel for forretningen og for miljøet, hvis landmanden kender det forventede udbytte på sine marker. Derfor har SEGES udviklet en udbytteprognose i CropManager, som indtil videre kan fortælle om udbyttet fra vinterhvede- og majsmarker. Funktionen er blevet tildelt tre stjerner fra Agromek i 2021 og placerer sig blandt de seks bedste nyheder inden for markredskaber.

Agromek har lanceret Agromek Stars Special Edition 2021, hvor udstillere har haft mulighed for at indstille deres produktnyheder og blive bedømt ud fra samme kriterier som ved en fysisk afholdt Agromek. Her har SEGES præsenteret en udbytteprognose, som er et værktøj, der skal hjælpe landmanden til at regulere input af for eksempel gødning i marken for at optimere det økonomiske udbytte, samtidig med at udledningen til miljøet minimeres. 

Frem til 31. marts 2021 er det muligt at prøve udbytteprognosen gratis og uden binding.

Videreudvikling i CropManager 
Den nye udbytteprognose findes i det digitale markstyringsværktøj CropManager. Ved hjælp af forskellige satellitbilleder (12 spektrale bånd og flere vegetationsindeks som bl.a. NDVI og NDRE), har SEGES udviklet en algoritme, som ud fra satellitdataene kan forudsige det forventede udbytte fra markerne. Prognosen er nu blevet bedømt af dommere og eksperter fra Agromek og er blevet belønnet med tre stjerner. 

”Det er et dejligt skulderklap, og det er fedt, at andre også kan se potentialet i vores arbejde. Vores prognose er ret unik, fordi vi skalerer den ud over alle landmandens vinterhvede- og majsmarker, og så er det et nyt produkt på det europæiske marked,” fortæller Mette Kramer Langgaard, Konsulent i Plante- & MiljøInnovation, som er medudvikler af prognosen. 
Prognosen er indtil videre en betaversion, men der er allerede kommet meget feedback fra forskellige landmænd. 
”Vi har lavet stikprøver i 2020 for at teste prognosen mod målte udbytter, og landmændene har også været rigtig gode til at melde tilbage – både når prognosen passede på deres marker, og når den ikke helt holdt stik. Det giver blod på tanden i forhold til at arbejde videre,” siger Mette Kramer Langgaard. 

Både økonomiske og miljømæssige gevinster 
Udbytteprognosen har et miljømæssigt potentiale, fordi den kan hjælpe landmanden med at minimere tab af nærringstoffer fra dyrkningsfladen. Samtidig kan den bruges som et driftsledelsesværktøj, idet landmanden kan anvende prognosen til at optimere dyrkningspraksis. Prognosen kan også give landmanden en idé om, hvad han totalt set kan forvente at få ind fra de pågældende marker, og det kan han bruge til at regulere indkøb af foder. 

”Det er et værktøj, som landmænd og rådgivere kan samles om, når de skal finde fokusområderne i markerne og mellem markerne. Kan man gøre det bedre? Det er tit et af de vigtigste spørgsmål,” siger Mette Kramer Langgaard. 


Fakta: 
- Funktionen er udviklet i projektet ”PerceptiveSentinel”
- Projektet er støttet af Horizon 2020 Promilleafgiftsfonden 

 
 
Luk

Start din søgning her

  • Søgning gav ingen resultater, prøv igen