MENU
10. februar 2017

Danmarks bedste mælk kommer fra Vestjylland

Hvert år måler SEGES, hvor landets bedste mælk kommer fra og uddeler prisen som årets Mælkekvalitetsmester. I år må to vestjyske landmænd dele den titel. Samtidig viser målingerne at antallet af sporer i mælken nu er på det laveste niveau i ti år.
Foto: LandbrugsMedierne

Af: Mille Marie Christensen, mic@lf.dk

Titlen som årets Mælkekvalitetsmester er noget danske landmænd tager alvorligt.
Den beviser nemlig at mælken er ren, det vil sige at celletal og kimtal er lave og at der ingen antibiotikauheld er.

- For eksempel er et forhøjet kimtal i mælken lig med en forhøjet mængde bakterier og svampe i mælken, de fjernes selvfølgelig ved pasteurisering af mælken, men det betyder at mælken har en kortere holdbarhed og landmanden får mindre for sit produkt. For at få titlen som Mælkekvalitetsmester skal landmanden have godt styr på både hygiejne i stalden, malkeudstyr og malkeprocedurer, forklarer Snorri Sigurdsson fra SEGES afdeling for mælkekvalitet.

I 2016 levede to danske mælkeproducenter op til de krav, og de har derfor begge netop modtaget titlen som Årets Mælkekvalitetsmester. 
Den ene er Svend Agner Sørensen fra Haderup, der faktisk får titlen for tredje gang. Første gang var i 2011, så i 2012 og nu gentager han succesen i 2016. 
Til gengæld er det første gang at Ole Kristensen fra Lihmegård ved Spøttrup i Salling modtager titlen som Kvalitetsmester 2016.

Titlen er del af kampagnen ”Vores mælk – en ren fornøjelse”, der går ud på at få at få gjort dansk mælk endnu renere og bedre.
Og det er lykkedes at forbedre mælkekvaliteten i hele landet. Danske mælkeproducenter har i den grad fået styr på forekomsten af sporer i mælken, der nu er på det laveste niveau i 10 år.
Sporer i mælken kan give anledning til spild i osteproduktionen, og har dermed indflydelse på en af vores helt store eksportsucceser.
- Osteproduktion er en af vores virkelig stærke sider inden for mejeriprodukter, og det er forklaringen på, hvorfor vi lægger så stor vægt på at sikre, at sporer ikke finder vej til mælken, forklarer Snorri Sigurdsson 

Og vi gør det rigtig godt, ikke bare i forhold til tidligere, men også i forhold til landene omkring os, fortæller han.

- Når vi sammenligner os med vores nabolande kan vi se, at vi i gennemsnit har den bedste mælk, når det gælder lavt indhold af sporer, og det er en status vi fortsat vil stræbe efter at beholde, siger Snorri Sigurdsson

This contact box currently has no contact specified or has an unknown contact specified. Edit component properties to specify a contact.
Luk

Start din søgning her

  • Søgning gav ingen resultater, prøv igen