MENU
25. januar 2017

De bedste løgavlere i 2016 er kåret

Fyn og Kronjylland var hjemsted for vinderne i henholdsvis den konventionelle og den økologiske del af årets konkurrence om at producere de bedste løg. Største løg kan en sjællandsk avler prale med.
Årets løgavlere 2016: Claus B. Jacobsen (tv)., Torup Bakkegård & Orelund, som vandt den konventionelle del af konkurrencen, og Erik Andersen, Øster Tørslev, repræsenteret ved Uffe Bach Søgaard, som vandt den økologiske del af konkurrencen.
Årets løgavlere 2016: Claus B. Jacobsen (tv)., Torup Bakkegård & Orelund, som vandt den konventionelle del af konkurrencen, og Erik Andersen, Øster Tørslev, repræsenteret ved Uffe Bach Søgaard, som vandt den økologiske del af konkurrencen.
Foto: Stig F. Nielsen

Af Stig F. Nielsen

Claus B. Jakobsen, Torup Bakkegård & Orelund ved Assens, vandt titlen som Årets Løgavler for andet år i træk og tredje gang i alt i konkurrencens elleveårige historie. Den økologiske del af konkurrencen blev vundet af Erik Andersen, Øster Tørslev ved Randers.  

Det var således en erfaren vinder i den konventionelle del af konkurrencen, som løb med hæderen, da Avlerforeningen af Danske Spiseløg tirsdag den 24. januar 2017 kårede løgavlerne på foreningens årsmøde, som blev holdt i Vejle. Derimod var det første gang, at Erik Andersen vandt den økologiske del af konkurrencen, som i mange år har været domineret af Axel Månsson Øko ApS og Peter Bay Knudsen, Skiftekær Økologi, på skift.

Claus B. Jacobsen vandt med 78,7 ton løg pr. hektar, hvilket var på samme niveau som sidste år. Udover hæderen modtog Claus B. Jacobsen en check på 8.000 kroner samt blomster og en vandrepokal. Axel Månsson blev nummer to med et udbytte på 74,1 ton løg pr. hektar.

Frisk jord og fokus på vanding
- Vindermarken i år var på frisk jord, hvor der ikke tidligere har været løg, hvilket er en god forudsætning for et godt udbytte, fortæller Claus B. Jakobsen. - Og så har vi haft meget fokus på vandingen.

Der har dog også været udfordringer i vindermarken, blandt andet skulle der kæmpes lidt for at få bugt med ukrudtet, men det lykkedes til sidst.

- Vi har kun haft lidt løgskimmel i marken i år belært af erfaringerne fra sidste år, hvor vi ikke var helt skarpe nok med de forebyggende behandlinger, forklarer Claus B. Jacobsen.

Planlægningen for 2017-sæsonen er allerede gået i gang. Arealet med løg skal være det samme, men de går over til et andet dyrkningssystem med bredere bede, som giver en større kapacitet – og måske også et højere udbytte. 

Claus B. Jacobsen, som har mere end 20 års erfaring som løgproducent, har 130 hektar med løg. Vindermarken var med sorten Hybelle fra Bejo.

Høj kvalitet hos økovinder
Erik Andersen, Øster Tørslev, vandt den økologiske del af konkurrencen med et udbytte på 31,1 ton pr. hektar, hvilket var det laveste udbytte af de tre deltagere, men da kvaliteten var høj og uden frasortering, opnåede Erik Andersen det højeste antal point. Han vandt dermed foran Peter Bay Knudsen, Skiftekær Økologi, som godt nok høstede 39,2 ton løg pr. hektar men havde en betydelig frasortering.

Udover hæderen modtog Erik Andersen, som var repræsenteret ved Uffe Bach Søgaard, en check på 5.000 kroner, blomster og en vandrepokal.

- Vindermarken var på jomfruelig jord, fortæller Uffe Bach Søgaard, som også fremhæver sorten, Hylander fra Bejo, som en medvirkende årsag til det flotte resultat. En anden årsag til den gode kvalitet og dermed ingen frasortering er, at de bruger en større rækkeafstand og et mindre plantetal, end andre løgavlere. På den måde er der mere plads og luft mellem løgene i marken, som dermed er mindre udsatte for svampeangreb.

Der er stor fokus på ukrudtsbekæmpelsen, som foregår ved radrensninger igennem hele vækstsæsonen, indtil de ikke kan køre i marken, suppleret med et par håndlugninger.

- Det gælder om ikke at have et større areal, end man kan passe, fastslår Uffe Bach Søgaard.

Erik Andersen, som har mere end 30 års erfaringer med dyrkning af løg, driver 70 hektar hvoraf 40 hektar er grønsager herunder 24 hektar gule løg.  

Konkurrencen Årets Løgavler er sponseret af SeedCom, Hazera, Olssons Frö og SW Horto.

Årets flotteste løg
Kvalitet er en vigtig parameter, specielt hvis man vil eksportere sine løg. Derfor fortsætter kåringen af sæsonens flotteste løg for femte år i træk. Ikke mindre end 13 prøver – otte gule og fem røde - skulle bedømmes af deltagerne på årsmødet, som vurderer skalfarve, skalkvalitet, hårdhed og helhedsindtryk.

Rasmus Bager, Samsø, blev en suveræn vinder med det højeste pointtal på alle parametre og med et pænt forspring ned til Jens Kristian Kjeldahl på andenpladsen. Vinderen af de røde løg blev Hans Ingemann, Hårby, som også opnåede højeste pointtal på alle parametre. Henrik Pedersen, Hasmark, fik anden pladsen.

Kvalitetskonkurrencen er sponseret af Northern Greens, Grimme Skandinavien, SeedCom og Hazera.

Konkurrencen om, hvem der kunne levere årets største løg, blev vundet af Hardy Hansen, Sandved, med et løg på 760 gram. Præmien var et stort chokoladeløg på 1,27 kilo penslet med bladguld sponseret af SeedCom A/S.

Yderligere information:
Konsulent Peder Krogsgård
GartneriRådgivningen A/S
Tlf. 40 37 46 51, mail: pkl@seges.dk.


Luk

Start din søgning her

  • Søgning gav ingen resultater, prøv igen