MENU
26. august 2015

Dispensation til senere efterafgrøder er resultatet af et sejt træk

Det er positivt, at landmændene nu får dispensation til at rykke arbejdet med efterafgrøder i 14 dage, vurderer SEGES-direktør, der glæder sig over, at vejrlig og ikke datoer afgør landmændenes produktionsbetingelser.
Hårdt arbejde har sikret dispensation til senere efterafgrøder
Hårdt arbejde har sikret dispensation til senere efterafgrøder
Foto: LandbrugsMedierne

Af Thyge Hansen, thh@lf.dk

Det er et resultat af hårdt fagligt benarbejde fra blandt andet SEGES, når landmændene nu får en generel dispensation fra NaturErhvervstyrelsen, så tidspunktet for etablering af miljøfokusområder (MFO) og pligtige efterafgrøder rykkes med 14 dage til 3. september til gengæld for at datoen for jordbearbejdning rykkes med syv dage til 27. oktober.

Det fastslår Ivar Ravn, direktør for SEGES’ afdeling for planter og miljø.

- Fra SEGES har vi indtrængende og af flere omgange opfordret styrelsen til at give en generel dispensation. Vi har tidligere fået beskeden, at det ikke kunne lade sig gøre på grund af EU-forordninger, men det viser sig nu ikke at holde stik, og det er vi selvsagt yderst tilfreds med, siger Ivar Ravn.

Set fra landbruget er det glædeligt at opleve fleksibilitet og handlekraft, så landmændenes betingelser er bestemt af vejrlig og ikke af datokrav.

- Vi håber at landmændene nu får ro til at høste færdigt, drive godt landmandskab og få etableret deres MFO og pligtige efterafgrøder så de får godt fat og binder næringsstoffer planterne i foråret, siger Ivar Ravn.

Torben Hansen, formand for Landbrug & Fødevarer, Planteproduktion glæder sig på planteavlernes vegne over dispensationen og håber, det bliver indledningen på en ny måde at regulere landbruget.

- Jeg glæder mig over signalerne om, at man vil rydde op i det rigide dato-regime. I landbruget er vi klar til at tage ansvar, uden at vi behøver en masse snærende datoer og regler, som ikke passer til det vi møder når vi til daglig er afhængige af vejr og vind. Jeg håber meget, at denne dispensation er første skridt til at reguleringen bliver mere styret af fornuft og konkrete forhold, end af kalenderen, siger Torben Hansen.

Luk

Start din søgning her

  • Søgning gav ingen resultater, prøv igen