MENU
19. september 2022

Disruptive teknologier bringer fødevaresektoren i en mere bæredygtig retning

Flere virksomheder omfavner i disse år nye forbrugertrends og sætter bæredygtighed centralt i forretningsudviklingen. SEGES Innovation inviterer dem til at dele deres rejse med resten af fødevaresektoren.

Flere og flere forbrugere efterspørger bæredygtige fødevarer med lavt klimaaftryk. Det skaber både nogle udfordringer for fødevarevirksomhederne, men det åbner samtidig op for nye forretningsmuligheder og konkurrencefordele for de virksomheder, som formår at levere bæredygtige fødevarer til et voksende forbruger-segment.

”Flere virksomheder udvikler i de her år teknologier, som virkelig disrupter fødevareproduktionen som vi kender den, og driveren er grøn omstilling og bæredygtig fødevareproduktion”, siger Jens Elbæk, afdelingschef for planter og miljø i SEGES Innovation.

”Fødevaresektoren i Danmark har enorme mængder af data, som bliver helt utrolig værdifulde når der skal leveres på klimamål og nye forbrugertrends, hvis man formår at udnytte det - så det er bare med at hoppe på toget, supplerer Jens Elbæk

Derfor afholder SEGES Innovation sammen med Akademiet for de tekniske virksomheder (ATV), temadagen ”Disruptive teknologier og forretningsmodeller i fødevareproduktionen", hvor fire virksomheder fra forskellige led i fødevaresektorens værdikæde er inviteret til at fortælle om arbejdet med bæredygtighed og til at debattere muligheder og udfordringer ved adgang til data og nye teknologier. 

På temadagen vil blandt andre den israelske start-up virksomhed Re-MILK, som er en af verdens største producenter af mælkelignende ikke-animalske proteiner, fortælle om fermentering af mælkeproteiner uden skyggen af en ko. Gødningsproducenten Yara vil fortælle om produktion af fossilfri mineralgødning. Og virksomheden Naturli’ om deres satsning på plantebaserede fødevarer. Og endelig stiller Coop skarpt på for-brugertendenser, og hvad de forventer af deres fødevareleverandører- og producenter.

”Vi håber at temadagen giver fødevarevirksomhederne nogle nye perspektiver på bæredygtig fødevareproduktion på tværs af værdikæden og værdien af data og nye teknologier i den forbindelse”, siger Jens Elbæk.

Ifølge Jens Elbæk bliver det helt centralt for fødevarevirksomhederne at kunne dokumentere varernes klimaaftryk over for forbrugerne, og det stiller helt nye krav til fødevarevirksomhederne. For det er ikke nok, at man som fødevarevirksomhed kan reducere og dokumentere sit eget klimaaftryk. Der skal arbejdes med klimaaftrykket i hele værdikæden fra input som gødning og foder, til klimaaftrykket fra mark og husdyr og klimaaftrykket fra forarbejdningen af råvarerne, der ender som produkter i supermarkedernes hylder. 

”Alle led i værdikæden bliver afhængige af hinanden både i forhold til at reducere klimaaftrykket men også at kunne dokumentere det. Det kræver, at man deler data for at kunne beregne klimaaftrykket for hele værdi-kæden. Og for at indfri potentialet i al den værdifulde data fra hele værdikæden, skal nye digitale teknologier bringes i spil”, siger Jens Elbæk.

Temadagen ”Disruptive teknologier og forretningsmodeller i fødevareproduktionen" finder sted den 27. oktober fra 12.00-16.30 på Hotel Vejlefjord i Vejle. Tilmeld din virksomhed her

For yderligere information eller kommentarer kontakt Mette Kramer Langgaard, SEGES Innovation via 2169 8935.

Luk

Start din søgning her

  • Søgning gav ingen resultater, prøv igen