MENU
9. november 2015

Fælles kamp mod svinesygdomme

Stikprøvekontrol fra Fødevarestyrelsen viser, at især hobbysvineavlere ikke har styr på smittebeskyttelsen. Men det er et fælles ansvar for alle svineholdere.
Fælles kamp mod svinesygdomme
Fælles kamp mod svinesygdomme
Foto: SEGES P/S

Stikprøvekontrol fra Fødevarestyrelsen viser, at især hobbysvineavlere ikke har styr på smittebeskyttelsen. Men det er et fælles ansvar for alle svineholdere.

Alle, der har grise i Danmark, har en meget stor fælles interesse i at sikre landet mod smitsomme svinesygdomme, og hver ejer, uanset om der er tale om professionelle svineproducenter, hobbyavlere eller folk med kælegrise, har alle et meget stort individuelt ansvar.

- Alle os der har grise, i en eller anden form, vi må tage vores ansvar alvorligt og sørge for, at vi overholder alle regler og retningslinjer, især ift. smittebeskyttelse, så vi ikke risikerer at bringe dansk svineproduktion ud i en katastrofe. Der må simpelthen ikke være noget sløseri, siger formand for Landbrug & Fødevarer, Svineproduktion, Erik Larsen.

Det halter med smittebeskyttelsen hos hobbyavlere

Udtalelsen kommer i kølvandet på en pressemeddelelse fra Fødevarestyrelsen den 6. november, der fortæller, at der er problemer med smittebeskyttelsen hos flere af hobbyavlerne. Det er blandt andet indhegning, skiltning, CHR-registreringen og kendskab til smittebeskyttelsesregler, der bliver påtalt i Fødevarestyrelsens stikprøvekontrol. 34 af de 50 besøgte besætninger overtrådte reglerne.

- Én enkelt uopmærksom person kan helt uforvarende forårsage stor skade på dansk svineproduktion. Hvis man f.eks. fodrer grisene med madrester, hvis man har været i udlandet og besøgt grisestalde eller været i kontakt med vildsvin, så kan man meget nemt risikere at overføre smitte. Vi skal virkelig være påpasselige med den slags og specielt der, hvor der er udegående grise, skal der selvfølgelig være ordentligt hegnet ind og skiltet, siger Erik Larsen.

Fakta

Fødevarestyrelsen vil sammen med Landbrug & Fødevarer nu igangsætte en informationsindsats, der skal informere besætningsejere og smittebeskyttelsesreglerne. Der er nemlig primært manglende viden, der i langt de fleste tilfælde, er årsag til den manglende overholdelse af reglerne.

Luk

Start din søgning her

  • Søgning gav ingen resultater, prøv igen