MENU
4. maj 2017

Gamle hesteracer sikrer dansk historie

Et stykke kulturhistorie er tabt for evigt, hvis ikke vi bevarer de gamle hesteracer. Det mener SEGES, der sammen med Avlsforeningen Den Jydske Hest, samarbejder om at sikre den jyske hest, da der kun fødes 100 føl årligt.
Foto: LandbrugsMedierne
Af: Mille Marie Christensen, mic@lf.dk

Den jyske hest var i mange år en af de store trækkræfter i dansk landbrug, hvor den blev brugt til markarbejde. Men i takt med industrialiseringen blev den jyske hests arbejde erstattet af maskiner og hesten bliver nu brugt i fritiden og ikke i forbindelse med landbrugsarbejdet. 

Ved slutningen af Anden Verdenskrig havde man flere hundrede tusinde jyske heste i Danmark. I dag fødes der kun knap 100 føl årligt. Derfor har Avlsforeningen Den Jydske Hest, med hjælp fra SEGES og støtte fra bevaringsudvalget, besluttet sig for at sikre at der fremadrettet bliver flere hingste til rådighed, så indavlsproblemer kan undgås og man dermed sikrer sunde jyske heste i fremtiden.

- Det er afgørende vigtigt, at vi arbejder aktivt for at bevare de hesteracer, der er en del af den danske historie. Gør vi ikke noget, så risikerer vi at miste et stykke dansk kulturhistorie, siger Jørgen Finderup, konsulent i SEGES afdeling for heste.

Derfor har eksperter i samarbejde med Avlsforeningen Den Jydske Hest udpeget 12 jyske hingste, der på grund af deres genetiske baggrund kan være med til at sikre, at racen føres sikkert videre. 

- Hvis racen forsvinder så er det umuligt at genskabe den. Derfor er det afgørende, at vi med kendskab til dyrenes slægtskab får udvalgt de bedste dyr til at føre Den Jyske Hest videre, forklarer Jørgen Finderup.

De 12 hingste, der er udvalgt skal i halvandet år være i stald hos hesteejer Niels Holger Fisker, der bor i Gelstrup ved Nibe. Hingstene ankommer nu på lørdag d. 6. maj,, og her vil det være muligt at se de historiske hestekræfter i deres nye omgivelser mellem  klokken 10 til klokken 15. Adressen er Nøragervej 3, 9240 Nibe.


Luk

Start din søgning her

  • Søgning gav ingen resultater, prøv igen