MENU
30. marts 2015

Hjælp ikke naboen med kemi til haven

Plantebeskyttelsesmidler til professionelt brug skal bruges på marker og i gartnerier. Det er en rigtigt dårlig idé – og snart også forbudt – at sælge eller forære naboen lidt midler til brug i haven.
Lad vær med at hjælpe naboen med kemi.
Lad vær med at hjælpe naboen med kemi.
Foto: LandbrugsMedierne

Af Thyge Hansen, thh@lf.dk

Håndtering og brug af plantebeskyttelsesmidler kræver viden. Den viden har den almindelige haveejer typisk ikke, og derfor er det fra november 2016 ikke længere tilladt for private at købe midler, som ikke er gjort helt klar til brug. For landmænd og gartnere gælder, at de i fremtiden skal dokumentere deres viden om sprøjtning for at kunne købe midlerne.

- Baggrunden for de nye regler er EU-lovgivning. En undersøgelse fra Miljøministeriet viser, at 12 procent af haveejerne har købt eller fået sprøjtemidler af landmænd. Så man skal som landmand eller gartner lige være opmærksom på, at det fremover ikke vil være tilladt, fortæller Poul Henning Petersen, landskonsulent i SEGES.

At landmænd og gartnere fremover skal holde sprøjtemidlerne på egne marker giver på mange måder god mening, understreger Poul Henning Petersen.

- Det er selvfølgeligt være fristende at hjælpe sin flinke nabo med lidt kemi til haven, men det er faktisk en rigtigt skidt idé af flere grunde.

- For utrænede er det svært at ramme den korrekte dosering og håndtering af et koncentreret produkt uden det rigtige udstyr giver også stor risiko for punktkildeforurening. Samtidigt er mange produkter ikke godkendt til brug i haver, og der er en stor risiko for, at midlerne bliver hældt om i uoriginal emballage og ikke opbevaret forsvarligt. Det kan blandt andet være en fare for børn, siger Poul Henning Petersen.

Luk

Start din søgning her

  • Søgning gav ingen resultater, prøv igen