MENU
30. juni 2017

Hvem er Danmarksmester i at malke køer?

For første gang afholdes der nu Danmarksmesterskab i håndmalkning. Det sker på Landsskuet i Herning, hvor tre deltagere skal kæmpe om titlen. Formålet er at sætte fokus på håndmalkning som et vigtigt håndværk.
Håndmalkning er et vigtigt håndværk.
Håndmalkning er et vigtigt håndværk.
Foto: LandbrugsMedierne

Af: Mille Marie Christensen mic@lf.dk

Hvem kan malke mest mælk ud af en ko på et minut? Det får de besøgende ved weekendens Landskue 2017 i Herning svaret på lørdag formiddag, når tre deltagere skal kæmpe om titlen ”Danmarksmester i håndmalkning 2017”.
Deltagerne, der kommer fra tre forskellige foreninger inden for kvægracer, skal dyste i to discipliner. Håndmalkning på et minut og en quiz i alt om malkning. Vinderen er den der klarer sig bedst i begge discipliner.

Det er første gang i nyere tid at der afholdes Danmarksmesterskaber i håndmalkning. Ideen er opstået blandt det hold af kvalitetsrådgivere, der rådgiver landmænd i malkning og mælkekvalitet.

- Selvfølgelig skal det være en sjov happening, men det handler også om, at vi gerne vil sætte fokus på malkning som et håndværk, der skal være på plads. Selvom man ikke malker køerne i hånden mere, så bruger man håndmalkning hver dag ude på bedrifterne, for eksempel som forberedelse af koen til malkning. Og har man ikke styr på teknikken, så kan det være ubehageligt for koen, siger Per Justesen, specialkonsulent i mælkekvalitet, SEGES.

Han fortæller, at inspirationen til DM i håndmalkning kommer fra DM i Skills, der er det store årlige Danmarksmesterskab for unge fra erhvervsuddannelserne. Her kæmper 300 unge inden for de forskellige fag om at blive landets bedste. Derfor er planen også at det næste år er elever fra landbrugsskolerne der skal kæmpe om titlen som Danmarksmester i håndmalkning.

- Jeg håber, at vi kan få landbrugsskolerne med på idéen. Der skal både være det sjove konkurrencemæssige aspekt, men vi vil også gerne sætte fokus på håndmalkning allerede på landbrugsskolerne, så de unge lærer håndværket rigtigt, siger Per Justesen.

Har man lyst til at se konkurrencen i håndmalkning, så er det lørdag den. 1. juli på Landsskuet i Herning. Som publikum kan man også deltage i en af disciplinerne, nemlig malke – quizzen. Via sin smartphone er det muligt at besvare de samme spørgsmål, som stilles til de tre deltagere. Her er der naturligvis også en fin præmie til vinderen.


Luk

Start din søgning her

  • Søgning gav ingen resultater, prøv igen