MENU
25. september 2017

Hvor er fremtidens gyldne gulerødder?

Hvad skal danske landmænd leve af i fremtiden? Det skal Future Farming, en tænketank med fødevarebranchens tunge mænd og kvinder og et forum for såkaldt 'crazy youngsters', give bud på. Idémager og tovholder er SEGES.
Skal gulerødderne i fremtiden være sorte?
Skal gulerødderne i fremtiden være sorte?
Foto: LandbrugsMedierne

Af: Mille Marie Christensen mic@lf.dk

Danske fødevarer er eftertragtede verden over, nye eksportmuligheder viser sig konstant og fødevaresektoren bidrager med omkring en fjerdedel af den samlede danske vareeksport. Men forbrugernes vaner og ønsker til, hvad de putter i indkøbskurven ændrer sig konstant. For at landmændene kan følge med den efterspørgsel er det vigtigt at kigge fremad. Hvor er fremtidens gyldne gulerødder? Hvad skal vi leve af i fremtiden?

- Her skal vi være hurtigere end vi er i dag. I øjeblikket kan det tage lang tid før nye metoder og idéer bliver til ændret praksis hos landmændene. Det skal der gøres noget ved, for globaliseringen, den teknologiske udvikling og øget transparens i værdikæden stiller stadig større krav til at se ind i fremtiden og sikre at danske landmænd stadigvæk er blandt de dygtigste i verden. Det er her Future Farming skal tage fat, siger Lars Hvidtfeldt, viceformand i Landbrug & Fødevarer og formand for advisory boardet i Future Farming.

Det er landbrugets videnscenter der har taget initiativet til Future Farming, en form fortænketank, hvis hovedopgave er konstant at se i krystalkuglen.

- I Future Farming retter vi optiken mod den fremtid, der ligger mere end fem år fremme. Future Farming skal få dygtige mennesker og vilde hoveder til at kombinere den fantastiske idé, det markedet vil efterspørge, den nyeste teknologi og det som vores jord kan levere. Det handler både om trends og politiske strømme i Danmark, men også hvad der sker ude i verden ikke mindst af nye teknologiske landvindinger, som vi skal omsætte og bruge bedst muligt i den danske fødevareklynge, siger Søren Bisp, chefkonsulent  i Future Farming.

Future Farming udfordres og rådgives af et stærkt Advisory Board sammensat af landmænd samt virksomhedsledere og forskere med relation til landbrug og fødevareproduktion. Som modspil og inspirator er der etableret et panel af 'crazy youngsters', fra forskellige grupper af unge studerende og iværksættere.

Kravet til Future Farming er at levere velunderbyggede opfordringer til hvilke retninger dansk landbrug bør udvikle sig i.

- Det kan handle om cirkulær økonomi, dokumenteret bæredygtighed eller den individualiserede kost – andre vil kaste mere konkrete retninger af sig, som kan udmønte sig i forskningsprojekter eller som kommercielle partnerskaber. Alt er med det overordnede mål at skabe mere værdi for den landmandsejede værdikæde. Vi skal komme med bud på, hvad landmændene i fremtiden skal hive op af den danske muld og sende ud til verdens forbrugere, siger Søren Bisp.

 

Fakta:

I spidsen for future Farming står Lars Hvidtfeldt, viceformand i Landbrug & Fødevarer. Som direktør for innovation ved SEGES deltager Ejnar Schultz aktivt i initiativet og som garant for et konstant og højt udviklingsniveau er Jakob Lave, SEGES Kompetencer & Vækst, ansvarlig for at drive initiativet opad.

 I Advisory Board sidder:

Lars Hvidtfeldt (formand)        Landmand, Viceformand i Landbrug & Fødevarer

Malthe C. Holst                                  Landmand, Vrejlev Kloster og Ingstrup Mejeri

Louise Helmer                                            Adm direktør Centrovice

Ole Green                            Adj. professor, ejer og adm direktør AgroIntelli

Nicolai Hansen                                           Adm direktør KMC

Søren Tinggaard                  VP Exports, Danish Crown

Jesper Pagh                         Group VP, Animal Nutrition, DLG

Sebastian Søderberg            VP New Business Development, Incubation and Acquisitions, Novozymes

Henrik Jørgen Andersen       Adj. professor, Senior R&D Mgr, Arla Foods Ingredients

Hanne Christine S. Bertram  Professor, Inst. for Fødevarer, Aarhus Universitet

Lene Lange                          Professor, Forskningsleder, Kemiteknik, DTU

Svend Christensen               Professor, Institutleder, Plante- og Miljøvidenskab, Københavns Universitet

Just Jensen                         Professor, Inst. for Molekylær Biologi og Genetik, Aarhus Universitet

Ejnar Schultz                        Direktør Innovation, SEGES

Iben Krog Rasmussen, Stud. Polit., medstifter og debatansvarlig i den fødevarepolitiske tænketank Frej

 

 

Luk

Start din søgning her

  • Søgning gav ingen resultater, prøv igen