MENU
13. juni 2016

Kalvedødelighed halveret i nyt rådgivningsprojekt

En kombination af konkurrence og staldskoler har fået knækket kurven for kalvedødelighed hos 29 mælkeproducenter. Rådgivningsprojektet ØkoKalvekampen, der er gennemført af SEGES og DLBR, har ført til, at fem vestjyske mælkeproducenter har sænket kalvedødeligheden med 61 procent på bare et år.
En kombination af konkurrence og staldskoler har fået sænket kalvedødeligheden
En kombination af konkurrence og staldskoler har fået sænket kalvedødeligheden
Foto: Jens Toennesen

Af Mille Marie Christensen, mic@lf.dk

På fredag den 17. juni kan team Vækstjysk Kalv, der består af fem økologiske mælkeproducenter og deres økologirådgiver, fejre, at de har reduceret deres samlede kalvedødelighed med 61 procent på bare et år og dermed vundet konkurrencen ØkoKalvekampen. Navnet dækker over et nyt rådgivningsprojekt, som SEGES  har udviklet sammen med lokale DLBR-kontorer for at få knækket den høje kalvedødelighed på økologiske bedrifter.

- Det er første gang, vi har brugt en konkurrence så aktivt i forbindelse med rådgivning om økologiske kalve. Men jeg tror, at netop det øgede fokus, der er kommet på problemstillingen via konkurrencen, er en stor del af årsagen til de gode resultater, siger Finn Strudsholm, konsulent i SEGES Økologi og projektleder på ØkoKalvekampen.

Helt konkret har 29 økologiske kvægbesætninger fordelt på fem hold siden 1. juni 2015 dystet mod hinanden i at sænke kalvedødeligheden. Kalvepasserne på hvert hold har hjulpet hinanden via staldskoleprincippet, hvor man besøger hinanden og hjælper med at finde løsninger på problemerne på den aktuelle bedrift. Derudover har konkurrencen foregået på facebooksiden Økokalvekampen, hvor de deltagende landmænd og økologikonsulenter kunne poste resultater og gode råd, og siden er brugt af SEGES til at sprede resultater fra projektet bredere ud end til deltagerne.

Især staldskoledelen har givet gode resultater, vurderer Finn Strudsholm.

- Videnudveksling og diskussioner mellem kalvepasserne via staldskoler, hvor landmænd fra samme team har besøgt hinanden og hjulpet med lokale løsninger og forslag, har været  med til at holde fokus på de vigtige ting og er derfor en stor del af succesen. Kalvepasserne har følt et mildt pres fra kollegerne, men samtidig har de deltagende DLBR-rådgivere fået opdyrket en team-ånd, som har smittet af på  landmænd.

Tilsammen har de fem hold  fra fra rådgivningsvirksomhederne Syddansk Økologi, Jysk Økologi, Heden og Fjorden, Vestjysk Kvæg og AgriNord sænket antallet af døde kalve med gennemsnitligt 34 procent i forhold til samme periode i 2014/15.

En succes, der gør, at Finn Strudsholm ikke vil tøve med at bruge staldskoler og andre konkurrenceelementer i fremtiden.

- Det har vist sig at være gode motivationsfaktorer. Men det er også altafgørende vigtigt at vælge teamlederne, som brænder for emnet og som har tid og motivation til at følge op, siger han.

Luk

Start din søgning her

  • Søgning gav ingen resultater, prøv igen