MENU
27. juli 2015

Kold og blæsende sommer rammer majsen

Majsen har problemer flere steder i landet i år. Vejret har ikke været med afgrøden, der nu gerne skal have godt med sol og varme i august og september.

Af Thyge Hansen, thh@lf.dk

Et par måneder før høsten af majs tidligst går i gang tegner det umiddelbart til at blive et år med forholdsvist beskedne udbytter især i det midt-, vest- og nordjyske. Længere sydpå i Jylland og på sydhavsøerne er der til gengæld grund til større fortrøstning.

Det vurderer Martin Mikkelsen, der er landskonsulent i SEGES afdeling for planter og miljø.

- Vejret i forår og sommer har været hård ved majsen. Lave temperaturer og megen blæst betyder, at afgrøderne er ganske langt efter det normale i modning. Majs er en tropisk plante, der trives allerbedst med en temperatur omkring 30 grader – og det har vi altså være langt fra i år, konstaterer Martin Mikkelsen.

Det er dog endnu for tidligt at male fanden på væggene for de landmænd, der dyrker majs.

- Som hovedregel skal majsen blomstre midt i august, for at være høstmoden i oktober, og det kan de fleste steder godt nås endnu. Skal vi have en fornuftig majshøst på landsplan så kræver det nogle perioder i august og september med sol og godt, lunt vejr, gerne omkring eller over de 25 grader.

- Majs har heldigvis den fordel, at den reagerer hurtigt på ændringer i temperaturen, så selv om det lige nu ser svært ud flere steder i landet, så kan det altså fortsat nå at blive et fornuftigt år set for majsproducenterne som helhed, siger Martin Mikkelsen.

Luk

Start din søgning her

  • Søgning gav ingen resultater, prøv igen