MENU
24. august 2016

Kommentar: Husk lige proportionerne i debatten om sprøjtemidler

”Giftregn kan ødelægge den økologiske æblehøst” hedder en overskrift i Horsens Folkeblad om sprøjtemidlet Prosulfocarb. SEGES' koordinerende direktør Ivar Ravn opfordrer i en kommentar til at debatten føres med sans for proportionerne i problemstillingen.
Nye effektive dyser er en af løsningerne på problemerne med Prosulfocarb.
Nye effektive dyser er en af løsningerne på problemerne med Prosulfocarb.
Foto: LandbrugsMedierne

”Giftregn kan ødelægge den økologiske æblehøst” hedder en af overskrifterne i Folkebladets tema om sprøjtemidlet Prosulfocarb tirsdag.

Som læser efterlades man med indtrykket af, at der er en overhængende risiko for, at der på æbler og anden frugt kan findes spor af stoffet, som er et af de mest brugte og nødvendige af landbrugets plantebeskyttelsesmidler.

Den vinkling kræver en nuancering.

Det er helt rigtigt, at der er en risiko for, at stoffet kan spredes fra landmandens marker og til eksempelvis frugtplantager, hvilket selvfølgelig ikke bør ske. Og man kan kun have stor forståelse for de producenter, der er bekymrede for deres produktion.

Derfor lancerede landbruget også i 2014 en handlingsplan for at komme problemet til livs. Planen indeholder blandt andet undervisning og instruktioner til landmændene om, hvordan og under hvilke vejrforhold de skal sprøjte for at minimere risikoen for at midlet havner de forkerte steder. Videre anbefaler planen at bruge særlig effektive sprøjtedyser, der modvirker spredning af sprøjtemidlerne.

Disse dyser har Landbrug & Fødevarer i foråret anbefalet bliver lovpligtige at bruge – om denne opfordring fra landbrugets egen organisation til at stramme reglerne for landmændene bliver fulgt ved vi endnu ikke.

Og virker handlingsplanen så?

Ja, det må vi sige. I 2013, året før handlingsplanen blev sat i værk, fandt man spor af Prosulfocarb i 12 frugtproduktioner. 

I 2014 var der et enkelt og i 2015 var tallet fire. Og det vel at mærke med en kontrol- og analyseindsats, der var langt mere omfattende end tidligere år.

Selvom antallet af fund de seneste to år altså sammenlagt kan tælles på en hånd, så er det stadigt for mange. Ingen tvivl om det.

Derfor er handlingsplanen også lige justeret med endnu større fokus på at formidle viden til landmændene om, hvordan de kan sprøjte effektivt uden at risikere at genere deres kolleger.

Vi skal selvfølgelig løse denne problematik, men det er vigtigt at debatten og formidlingen sker på et oplyst og kvalificeret grundlag.

Det fortjener både frugtavlere og landmænd.

Læs artikel i Horsens Folkeblad.

Ivar Ravn
Ivar Ravn
Direktør for Digital
Direktion
Luk

Start din søgning her

  • Søgning gav ingen resultater, prøv igen