MENU
25. november 2017

Kritik af fødevare- og landbrugspakken er uden substans

Fødevare- og landbrugspakkens faglige grundlag rokkes ikke af den rapport, som en privat forsker har lavet for Danmarks Naturfredningsforening.
Der kommer ikke noget frem i Berlingskes artikler, som ændrer ved grundlaget for fødevare- og landbrugspakken.
Der kommer ikke noget frem i Berlingskes artikler, som ændrer ved grundlaget for fødevare- og landbrugspakken.
Foto: LandbrugsMedierne

Der er fagligt set intet i den historie som Berlingske Tidende bringer på b.dk lørdag, som rykker på helhedsbilledet af konsekvenserne af fødevare- og landbrugspakken.

Det siger Troels Toft, sektordirektør i SEGES, Planter.

Berlingske Tidende skriver, at usikkerheden omkring, hvor meget kvælstof der kommer ud i vandmiljøet, er større, end det tidligere har været kendt. Det er tallene for den såkaldte marginaludvaskning, det vil sige, hvor meget udvaskningen af kvælstof stiger med stigende tilførsel til markerne, der anfægtes.

Det sker med udgangspunkt i en rapport udarbejdet for Danmarks Naturfredningsforening af en privat forsker.

- Usikkerheden i beregningerne af marginaludvaskningen giver meget beskedne forandringer i det samlede billede. Der er slet ikke belæg for at tale om store konsekvenser for miljøet, selv hvis usikkerheden skulle ende med at betyde, at marginaludvaskningen er højere, end det er forudset i grundlaget for fødevare- og landbrugspakken, siger Troels Toft.

Han fremhæver, at skal man se på afvigelser fra grundlaget, så er det af langt større betydning, at landmændene kun har brugt halvdelen af den ekstra tilgængelige mængde gødning.

- Den positive effekt af, at landmændene ikke har brugt al den kvælstof de må, er meget større end de mulige negative effekter af, at marginaludvaskningen er beregnet for lavt, siger Troels Toft.

Det er dog meget lidt sandsynligt, at marginaludvaskningen faktisk er højere.

- De mulige problemer med regnemodellen indtræder først, når man gøder ud over afgrødernes behov, men fødevare- og landbrugspakken giver jo netop blot landmændene lov til at gøde op til afgrødernes behov.

 - De eneste nye danske data på området stammer fra SEGES’ forsøgsarbejde. Her har vi undersøgt sammenhængen mellem kvælstoftilførsel og udvaskning. Resultaterne indikerer en marginaludvaskning, der er under det niveau, der er regnet med i fødevare- og landbrugspakken, siger Troels Toft.

 This contact box currently has no contact specified or has an unknown contact specified. Edit component properties to specify a contact.
Luk

Start din søgning her

  • Søgning gav ingen resultater, prøv igen