MENU
1. april 2015

Lad trygt børnene puste æg

Filmen "Blinkende lygter" skabte ny opmærksomhed om den gamle påskeskik. Og det er ikke frygt for salmonella, der skal holde pustningen tilbage. Danske æg er nemlig stort set fri for bakterien.

Af Thyge Hansen, thh@lf.dk

At puste æg er en gammel dansk påsketradition, der blandt andet gennem den særdeles populære film "Blinkende lygter" har fået ny opmærksomhed.

Og man kan roligt tage traditionen op, for risikoen for at blive smittet med salmonella er stort set ikke-eksisterende. Det fortæller ægekspert ved SEGES Niels Finn Johansen.

- Så længe man holder sig til danske æg fra autoriserede pakkerier, så er risikoen så godt som nul, siger Niels Finn Johansen.

- Hvis man selv holder høns, og bruger æg derfra, så er der selvfølgelig ingen garantier. Men det er under alle omstændigheder altid en god ide at spritte ægget af, inden man kaster sig ud i at puste indholdet ud, for der vil altid være en lille risiko for, at der er colibakterier udenpå ægget.

Vil man sikre sig hundrede procent imod risikoen, så er der også en udvej.

Et lille værktøj kaldet en ’æggepuster’ kan anvendes til at blæse vand ind i et lille hul i ægget. Det skaber et overtryk, der tvinger blomme og æggehvide ud. Og på den måde slipper man samtidig for at puste sig rød i hovedet.

Endelig er der noget så simpelt og gammeldags som en lang nål. Prik hul i ægget og lad æggemassen sive ud af sig selv. Så bliver det ikke mere enkelt.

Fakta

Danmark er det EU-land, som har den laveste forekomst af salmonella i æg. I 2014 blev der fundet to salmonellapositive hønseflokke i den danske ægproduktion.

I Danmark testes for salmonella hver anden uge. I resten af EU tester man hver 15. uge.

Luk

Start din søgning her

  • Søgning gav ingen resultater, prøv igen