MENU
20. januar 2016

Landbrugspakke rykker planteproducenter

Der er udsigt til styrket indtjening hos landets planteproducenter i de kommende år. Forbedrede kvælstofnormer slår allerede i 2016 igennem på bundlinjen.
Landbrugspakken ventes at få økonomisk effekt hos planteproducenterne.
Landbrugspakken ventes at få økonomisk effekt hos planteproducenterne.
Foto: LandbrugsMedierne

Af Thyge Hansen, thh@lf.dk

Effekten af regeringens landbrugspakke kombineret med bedre prisforhold.  Det er elementerne, der rykker økonomien hos landets planteproducenter markant i den rigtige retning de kommende år.

Det viser den nye prognose for indtjeningen, som netop er offentliggjort. I prognosen fra SEGES forventes det, at indtjeningen for en gennemsnitlig heltidsbedrift med planteproduktion i 2016 bliver på 574.000 kr. Det er 119.000 kr. bedre end resultatet for 2015. I 2017 forventes et resultat på 585.000 kr. altså godt og vel på linje med 2016.

Den positive udvikling skyldes for en stor dels vedkommende effekterne af den landbrugspakke, som regeringen lancerede for nyligt.

- I prognosen har vi indregnet nogle af de forventede effekter af regeringens landbrugspakke. Der er indregnet en stigning på tildelingen af kvælstof på cirka 16 procent i 2016 og yderligere 8 procent i 2017. Det giver større omkostninger, men også større udbytter og bedre kvalitet, siger Ivar Ravn, direktør i SEGES Planter & Miljø.

Effekten af de forbedrede kvælstofnormer forventes at bidrage med omkring 100.000 kr. til bundlinjen i 2016 og op til 150.000 kr. i 2017 for den gennemsnitlige planteproduktionsbedrift.

- Prognosen understreger effekten af landbrugspakken, og merindtjeningen kan betyde det ekstra på bundlinjen, der gør at man kan fortsætte som selvstændig landmand, få dækket eventuelle ”huller” i økonomien fra tidligere år -  eller få råd til at forny sit produktionsapparat, siger Ivar Ravn.

Han understreger, at de nye og bedre produktionsbetingelser skal udnyttes ordentligt for at opnå det fulde udbytte. Det vil kræve noget af planteproducenterne.

- Vi har fået nogle markant forbedrede kvælstofnormer at producere under. For at få det fulde udbytte af mulighederne, så er det vigtigere, end måske nogensinde før, at der er fuldt fokus på at producere med det allerbedste landmandskab, vi kan præstere, siger Ivar Ravn.
Luk

Start din søgning her

  • Søgning gav ingen resultater, prøv igen