MENU
10. december 2015

Landmænd skal blive bedre til at hjælpe halte køer

I hver fjerde kvægbesætning får køer der halter ikke en passende behandling. Det viser en kontrolkampagne som Fødevarestyrelsen har gennemført. SEGES vil arbejde endnu hårdere for at få løst problemerne.
Fødevarestyrelsen har fundet enkelte tydeligt halte køer, der ikke har fået en passende behandling.
Fødevarestyrelsen har fundet enkelte tydeligt halte køer, der ikke har fået en passende behandling.
Foto: LandbrugsMedierne

Af Mille Marie Christensen, mic@lf.dk

Køer der halter skal ikke gå sammen med de raske køer på det normale hårde underlag, men skal have en særskilt plads, hvor underlaget er blødt.

Alligevel har Fødevarestyrelsen fundet enkelte tydeligt halte køer, der ikke har fået en passende behandling i mere end hver fjerde kvægbesætning, som er besøgt i forbindelse med en kontrolkampagne.

Fødevarestyrelsen kontrollerede 100 besætninger med samlet set 18.000 malkekøer. Heraf var i alt 184 køer tydeligt halte svarende til ca. 1 pct. af de undersøgte køer.

Og det er 1 procent for mange, mener projektleder og dyrlæge Peter Raundal fra SEGES.

- Derfor vil vi gøre alt, hvad vi kan for at halthed og korrekt opstaldning kommer endnu længere op på dagsordenen ude på bedrifterne og blandt rådgiverne.

Samtidig kan jeg se, at der er en stor spredning blandt besætningerne, og jeg vil naturligvis opfordre til, at man på de besætninger, hvor der er et problem, sætter sig sammen med sin rådgiver, og får taget hånd om det, siger han.

SEGES har flere projekter om halthed og korrekt opstaldning. Blandt andet står man sammen med Den Danske Dyrlægeforening lige nu i spidsen for, at 20 kvægdyrlæger får en omfattende efteruddannelse i klovsundhed.

Fødevarestyrelsens kontrol viser at andelen af besætninger, der har problemer med håndteringen af tydeligt halte køer, svarer nogenlunde til billedet fra en tilsvarende kampagne i 2011. Fødevarestyrelsen vil nu orientere erhvervet om kontrolfundene og forventer, at erhvervet iværksætter tiltag for at minimere problemerne.

Luk

Start din søgning her

  • Søgning gav ingen resultater, prøv igen