MENU
15. november 2016

Mobile svinefolde giver glade grise

Grisene stortrives og får gavn af deres naturlige rodeadfærd i SEGES’ prototype på mobile svinefolde på roemarken.
Grisene kaster sig ivrigt over de grønne roetoppe, så snart de bliver lukket ud i svindefolden.
Grisene kaster sig ivrigt over de grønne roetoppe, så snart de bliver lukket ud i svindefolden.
Foto: Merete Studnitz

Af Anya Engelbrecht, anen@lf.dk

Det tager ti grise tyve minutter at gnave toppene af tyve kvadratmeter roer. Når der ikke er flere toppe tilbage, kan grisene holde sig beskæftiget i timevis med at grave roerne op og æde dem. Det er bare nogle af de ting, som SEGES’ projekt med mobile svinefolde har vist. 

Projektet foregår i Holsted og er en prototype, der er lavet for at undersøge, om det kan lade sig gøre at holde grise i mobile folde på en udbytterig måde.  Merete Studnitz fra SEGES Økologi er ansvarlig for grisene i projektet.

- Det her projekt har vist, at grisene stortrives i de mobile svinefolde og har mange fordele ved dem. Næste skridt er at videreudvikle systemet, så det også bliver nemt at håndtere for landmanden i hverdagen, siger Merete Studnitz.

De to mobile svinefolde rummer hver ti økologiske grise og bliver dagligt flyttet med gaffeltruck til et nyt sted på marken. Ved at flytte folden hver dag, sikrer landmanden, at grisene hele tiden har nye roer at æde. Derudover er metoden skånsom for miljøet, fordi grisenes gødning bliver spredt over et større område, og man derved undgår stor punktbelastning.

Grisenes adfærd gør nytte

En af hovedårsagerne til at grisene trives så godt er, at de har masser at beskæftige sig med. Grise har nemlig en naturlig rodeadfærd, og vil helst bruge mellem 30 og 60 procent af dages vågne tid på at finde føde ved at rode, tygge og snuse.  De mobile svinefolde giver rig mulighed for at grisene for det behov tilfredsstillet. 

- Vi vurderer grisene velfærd ud fra forskellige faktorer, for eksempel om de bider hinanden i halerne og ørene eller kommer op at slås. Det er typiske tegn på at de ikke har nok at beskæftige sig med. Derudover kigger vi på, om de har en sund mave, gode ben og om de er for tykke eller tynde. På alle områder har det været helt i orden med de her grise, så de trives rigtig godt i de mobile svinefolde, fortæller Merete Studnitz.

Landmanden får også fordele

Fordi landmanden dagligt skal flytte folden og desuden må give grisene tilskudsfoder med håndkraft, er de mobile svinefolde tidskrævende i sin nuværende form. Dog slipper landmanden for at bruge tid på at høste roerne og fragte dem til svinestalden og på at give grisene rodemateriale. Ifølge Merete Studnitz er der derudover også andre mulige fordele ved denne måde at holde grise på. 

- Hvis landmanden for eksempel har en mark med grøntsager, der ikke er groet så godt, så kan han sætte de mobile svinefolde på marken i stedet for at høste. Eller grisene kan rydde op, efter landmanden har høstet sin mark med gulerødder eller lignende, hvis der er nogle grøntsager tilbage i jorden, som grisene kan få glæde af, siger Merete Studnitz.


This contact box currently has no contact specified or has an unknown contact specified. Edit component properties to specify a contact.
Luk

Start din søgning her

  • Søgning gav ingen resultater, prøv igen