MENU
20. januar 2016

Morgenluft for landbrugets økonomi

Store dele af landbruget vil opleve fremgang i 2016 og 2017. Regeringens landbrugspakke og bedre produktpriser er hovedårsagen til forbedringen, der i første omgang primært løfter indtjeningen hos planteproducenterne.
Landbrugets økonomi er på vej mod lysere tider.
Landbrugets økonomi er på vej mod lysere tider.
Foto: LandbrugsMedierne

Af Thyge Hansen, thh@lf.dk

Landbrugets indtjening er ved årsskiftet fortsat presset af Ruslands importforbud mod fødevarer fra EU, et svigtende kinesisk marked for mejeriprodukter og en stor landbrugsproduktion. Men store dele af landbruget går langsomt mod bedre tider.

Det forudser en ny prognose fra SEGES, der viser, at en gennemsnitlig landbrugsbedrift bevæger sig fra omtrent et nulresultat i 2015 til ca. 250.000 kr. i 2016. Der ventes yderligere forbedring til op imod 500.000 kr. i 2017. Det er vel at mærke før aflønning af ejerens egen arbejdskraft og før forrentning af egenkapitalen.

- Der er flere årsager til, at vi nu har udsigt til en højere indtjening. Den nye landbrugspakke giver effekt, i første omgang mest markant for planteproducenterne. Samtidigt forventer vi, at de meget lave priser på mælk og svinekød begynder at rette sig. Renterne vil fortsat være lave og der er valutarisk medvind fra en stigende dollar, siger Klaus Kaiser, erhvervsøkonomisk chef på SEGES.

Han tilføjer, at bedrifterne samtidig er blevet mere produktive og effektive under krisen. For eksempel har der været en meget stor stigning i mælkeydelsen de senere år, og det er lykkedes for svineproducenterne at vokse, samtidig med at omkostningerne er faldet.

Gennemsnitstallene dækker over en stor spredning. Således forventes den bedst indtjenende tredjedel af landmændene at tjene omkring 1 mio. kr. i 2015 og 2016.

- Det er imponerende, at selv under de aktuelt vanskelige vilkår, er der stadig en gruppe meget stærke landmænd, som er i stand til at opnå virkeligt pæne resultater, siger Klaus Kaiser. 

Den nyligt vedtagne landbrugspakke forventes at forbedre indtjeningen markant. Alene højere gødningsnormer og afskaffelse af randzoner ventes at øge driftsresultatet med 80.000-120.000 kr., når den er fuldt implementeret i 2017. Forbedringen skyldes primært muligheden for at gøde mere effektivt og dermed opnå højere udbytter og bedre kvalitet i afgrøderne.

- Prognosen understreger landbrugspakkens effekt i forhold til at give bedre rammevilkår og løfte bundniveauet for landbrugets indtjening. Det giver mulighed for, at danske landmænd bedre kan stå distancen i den hårde internationale konkurrence, vurderer Klaus Kaiser.

Luk

Start din søgning her

  • Søgning gav ingen resultater, prøv igen