MENU
23. oktober 2019

Ny viden bringer hestebønner tilbage i foderet

Dansk landbrug finder fortsat nye veje til at nedbringe importen af soja. Et ny forsøg hos SEGES Svineproduktion viser, at det er muligt at blande helt op til 15 procent hestebønner i foderet til søer.

 

Klimaet står højt på dagsordenen i dansk landbrug og en af de vigtige faktorer, er importen af soja til foder.

Derfor arbejder SEGES Svineproduktion på at finde mere bæredygtige alternativer. Her viser et nyt forsøg, at hestebønner kan bruges som en væsentlig del af foderet.

- Jo mere vi kan producere selv uden at indgå kompromisser, jo bedre. Ny viden omkring hestebønner har bragt dem tilbage på banen som erstatning til sojaskrå, så vi skal selvfølgelig undersøge alle muligheder for at bruge hestebønner i foderet, siger Christian Fink Hansen, sektordirektør, SEGES Svineproduktion.

Klogere på hestebønner

Forsøget har påvist, at man kan blande op til 15 pct. hestebønner i foderet til søer uden at gå på kompromis med hverken kuldtilvækst eller reproduktionsresultater.

- Indtil for nylig har vi ikke anbefalet brug af hestebønner. Dette var baseret på gamle forsøg fra 1970’erne. Men de tilgængelige sorter er forbedret således, at de både giver højere udbytter og ikke indeholder skadelige stoffer som tidligere. Derfor har vi netop undersøgt, hvor meget man kan iblande uden at på kompromis med produktiviteten, siger Else Vils, chefforsker i SEGES Svineproduktion.

Udover forsøget med søer er der ligeledes lavet forsøg med smågrise og slagtesvin. Her er det påvist, at man kan erstatte op til 20 pct. af foderet med hestebønner til søer og slagtesvin og 25 pct. til smågrise.

Lokal produktion øger sporbarheden

Fordi det er muligt at dyrke hestebønner lokalt, vil der også være en øget sporbarhed. Desuden besidder hestebønner kvælstoffikserende egenskaber, der kan spare udbringningen af kvælstof.

Og selvom de nye vejledende iblandingsgrænser ikke erstatter sojaskråen i foderet, så kalder Else Vils det ”en start”.

- Jeg tror på, at vi, i årene der kommer, vil blive endnu bedre til at finde alternative proteinkilder til grise, tilføjer Else Vils.

 

 Luk

Start din søgning her

  • Søgning gav ingen resultater, prøv igen