MENU
4. februar 2015

Ny forskning til gavn for eksporten

SEGES er blandt deltagerne, når en række store fødevarerelaterede virksomheder forener kræfterne i et nyt projekt kaldet TOP SAFE. Det skal gøre danske fødevarer endnu mere sikre.

Danske fødevarer er verden over kendt for høj kvalitet og for høj fødevaresikkerhed.

Det er således to af de afgørende parametre for, at en lang række lande verden over tillader import af fødevarer fra Danmark, mens virksomheder i de fleste andre lande må kigge langt efter eksportgodkendelser.

Alligevel oplever også danske fødevarevirksomheder med mellemrum, at fødevaresikkerheden er under pres.

Derfor har en række virksomheder og forskningsinstitutioner lagt kræfterne sammen i et nyt stort forskningsprojekt med navnet TOP SAFE, der ved hjælp af biokonserverende løsninger skal gøre danske fødevarer endnu mere sikre.

- Fidusen er at fjerne sygdomsfremkaldende bakterier i ferske fødevarer ved aktivt at bruge mikroorganismer, som er bakteriernes naturlige fjender. Populært sagt findes der både gode og dårligere bakterier. Hvis vi kan bruge de gode mikroorganismer til at få bugt med de dårlige som campylobacter og salmonella, vil det yderligere cementere Danmarks førende position, når det handler om produktion og salg af fødevarer af høj kvalitet, forklarer Anne Elsser-Gravesen, som er direktør i virksomheden ISI Food Protection, der er en af deltagerne i projektet.

Derudover deltager også virksomheder som Arla Foods, Danish Crown og Danpo, sammen med forskningsinstitutioner som Københavns Universitet og SEGES.

Naturlige processer

Projektet har netop modtaget 11,3 millioner kroner fra Natur og Erhvervsstyrelsens GUDP-program, og Anne Elsser-Gravesen håber, at de penge kan udnyttes til både at forbedre fødevaresikkerheden og mindske madspild.

- Generelt er danske fødevarer meget sikre, men da det kan være både ubehageligt og farligt at blive ramt af en fødevareforgiftning, er det bestemt værd at bruge ressourcer på at gøre danske fødevarer endnu mere sikre. Samtidig kan projektet være med til at reducere madspild, fordi bekæmpelse af bakterier kan være med til at sikre, at fødevarer ikke skal tilbagetrækkes pga indhold af farlige bakterier og derfor ender som affald i stedet for mad, siger Anne Elsser-Gravesen.

Hun understreger, at selv om brugen af mikroorganismer til at bekæmpe bakterier kan lyde fremmed for mange mennesker, er det en metode, som har været brugt til fremstilling af fødevarer i århundreder.

- Det er grundlæggende naturlige processer, som blandt andet bruges i fremstillingen af ost, salami og yoghurt. Men fordi de bakterier, vi gerne vil bekæmpe, hele tiden udvikler sig, er der behov for, at vi også udvikler, de mikroorganismer, der bruges til at bekæmpe bakterierne, forklarer Anne Elsser-Gravesen.

Hun håber, at danske fødevarevirksomheder vil være i stand til at tage den nye teknologi i brug i løbet af de kommende tre år, og dermed yderligere forbedre fødevaresikkerheden for danske forbrugere såvel som at give udenlandske kunder endnu en god grund til at vælge danske produkter.

Luk

Start din søgning her

  • Søgning gav ingen resultater, prøv igen