MENU
29. januar 2020

Økologitjek – nu med fokus på udvikling og miljø

SEGES og DLBR tilbyder igen de eftertragtede økologiske omlægningstjek. I år med et ekstra fokus på udvikling af økologien og økologisk produktion ved boringsnære beskyttelsesområder.
Foto: SEGES Anlæg & Miljø

Siden 2015 er danske landmænd, blevet tilbudt et omlægningstjek, der kan vurdere, om de kan lægge om til økologi. Økologitjekkene er eftertragtede og derfor udbyder SEGES og DLBR igen i år danske landmænd et gratis tjek.
Men den økologiske landbrugsproduktion udvikler sig og omlægningstjekkene skal følge med. Derfor tilbydes de økologiske landmænd nu to nye former for tjek.

Det ene er et omlægningstjek for landmænd der har bedrift ved de såkaldte boringsnære beskyttelsesområder, BNBO. SEGES Økologi vil i forbindelse med BNBO-indsatsen, i samarbejde med lokale rådgivere gennemføre en møderække hvor de interesserede lodsejere samles i et BNBO, der omfatter flere landmænd.  Sammen med eksperter fra kommunens er det målet at lave en samlet plan for økologisk drift af området. 

- Vi har valgt at gøre en ekstra indsats ved netop disse områder, da der ingen tvivl er om, at en fælles indsats for et udpeget beskyttelsesområde, vil have størst mulig værdi, både for miljøet og for de berørte landmænd, siger Sven Hermansen, chefkonsulent, SEGES Økologi.

Et andet nyt tiltag i forbindelse med omlægningstjekkene er en række kursusdage med fokus på udvikling af økologien. Der vil være diskussioner om de værdier der ligger bag udviklingen af de økologiske regler og de deltagende landmænd bliver udfordret på deres oplevelser med økologikontrol, er det en plage eller en mulighed for videreudvikling.

- Mange nye økologiske landmænd kan have glæde af at sætte ord på deres oplevelser i de første par sæsoner som økologer og samtidig har de erfarne økologer brug for at blive rusket lidt igennem en gang i mellem, siger Jette Riis, projektchef, SEGES Økologi.

Pengene til de gratis omlægningstjek kommer fra Fonden for økologisk landbrug (FØL) der på baggrund af en ansøgning fra blandt andre SEGES bevilger penge til omlægnings- og fastholdelsestjek, så konventionelle landmænd, der har lyst til at vide mere om økologi, kan få rådgivning, og økologiske landmænd kan få kigget bedriften igennem. Det er så SEGES der administrerer og fordeler de gratis omlægningstjek til de økologirådgivere, der foretager tjekkene ude hos landmændene.

 Luk

Start din søgning her

  • Søgning gav ingen resultater, prøv igen