MENU
16. marts 2016

Opråb til landmænd: Vis hensyn i gyllesæsonen

God gylleskik er en sikker vej til et godt omdømme i lokalsamfundet. Lille indsats kan sikre stor velvilje.
I følge specialkonsulent Annette Vibeke Vestergaard kan man komme langt ved at tilrettelægge udbringningen, så lugtgenerne begrænses
I følge specialkonsulent Annette Vibeke Vestergaard kan man komme langt ved at tilrettelægge udbringningen, så lugtgenerne begrænses
Foto: LandbrugsMedierne

Af Thyge Hansen

Sæsonen for udbringning af gylle er godt i gang og dermed også en tid fyldt med muligheder for at skabe goodwill om landbruget og risiko for det modsatte. Alt efter hvor gode landmændene er til at tage hensyn til naboerne.

- Fuldstændigt at undgå gene for andre er umuligt, men man kan komme langt ved at tilrettelægge udbringningen, så lugtgenerne begrænses, siger Annette Vibeke Vestergaard, specialekonsulent i SEGES Planter & Miljø.

Rent teknisk er der flere ting at gøre for at mindske generne. Nedfældning af gyllen, udbringning lige før nedbør eller i køligt vejr eller forudgående afgasning i et biogasanlæg er nogle af mulighederne.

- Der ud over skal man tage sine forholdsregler i trafikken. Træk ind til siden, når der dannes kø og husk at de mange tons i gyllevognen kræver en stor bremselængde. Bliver vejen smattet skal man opsætte advarselsskilte og feje vejen for at undgå farlige situationer, siger Annette Vibeke Vestergaard.

Søg dialog med naboer

Lige så vigtigt som de konkrete tiltag er den gode dialog med naboerne i gyllesæsonen.

- Gylle er nok den faktor, der kan få sindene mest i kog omkring landbruget. Ved at tage hensyn til naboer og skabe en positiv dialog kan man bidrage til velvilje mod sig selv og landbruget i almindelighed.

- Helt generelt er det en god idé at undgå at køre gylle før helligdage og weekender med konfirmationer. Der ud over er det altid en god idé at orientere om planerne for kørsel i god tid, så naboerne kan nå at sige til, hvis det er meget ubelejligt.

- Der er flere muligheder for at orientere. Facebook, en rundringning, et informationsbrev, en seddel hos købmanden, ud at banke på hos naboerne eller måske en SMS-varsling. Det vigtigste er bare, at man tager initiativet til at få gang i en konstruktiv dialog, så alle får et godt forår, siger Annette Vibeke Vestergaard, der understreger, hvor meget en udstrakt hånd omkring gylleudbringningen betyder.

- Der er åbenlyst en effekt i form af lokal velvilje mod de landmænd, der ser sig selv som en integreret del af lokalsamfundet og derfor tager hensynet alvorligt. Den velvilje er både rar og nyttig for den enkelte, men er også rigtig god i forhold til at sikre landbruget et godt image hos andre landboere i almindelighed, siger Annette Vibeke Vestergaard.  

Annette Vibeke Vestergaard
Annette Vibeke Vestergaard
Landskonsulent, Jord og Dyrk.
Klima & Jord
Luk

Start din søgning her

  • Søgning gav ingen resultater, prøv igen