MENU
29. marts 2021

Hjemmevalsede rapsfrø fungerer fint som klima-effektivt fedt i foderplanen

På Vester Klinkby fungerer hjemmevalsede rapsfrø i foderplanen uproblematisk for både ejer og køer. Formalede rapsfrø forventes at kunne reducere køernes metan-udledning med 6-8 procent.
Mælkeproducent Jeppe Skovgaard er nemlig en af de ti mælkeproducenter, der i samarbejde med bl.a. SEGES er ved at afprøve fodring med rapsfrø i praksis. Anvendelsen af rapsfrø øger fedtsyretildelingen og betyder et mindre klimaaftryk fra mælken. Foto: SEGES.
Mælkeproducent Jeppe Skovgaard er nemlig en af de ti mælkeproducenter, der i samarbejde med bl.a. SEGES er ved at afprøve fodring med rapsfrø i praksis. Anvendelsen af rapsfrø øger fedtsyretildelingen og betyder et mindre klimaaftryk fra mælken. Foto: SEGES.


Af Kirsten Marstal


I halvanden måned er de 240 DH-køer på Vester Klinkby ved Lemvig blevet fodret med formalet raps som en fast del af foderplanen.

Ejer, Jeppe Skovgaard, er nemlig en af de ti mælkeproducenter, der i samarbejde med SEGES er ved at afprøve fodring med rapsfrø i praksis.

Anvendelsen af rapsfrø skal sikre en mere sundere mælk med et lavere klimaaftryk ved at øge fedtsyretildelingen.

En af udfordringerne med rapsfrø er imidlertid, at de skal knuses før opfodring, og at det er hårde og meget olieholdige frø. Nemt at arbejde med – og uændret kg EKM For Jeppe har det nye fodermiddel dog vist sig at været uproblematisk at arbejde med.

- Vi har fået lavet et rigtigt godt setup. Frøene køres op i en valse med en snegl og valses ned på betongulv, hvor valsemassen er lige til at samle op og smide i blanderen med en gummiged, forklarer Jeppe, der valser til omkring en uges behov.

Han er dog spændt på, hvordan det går, når vejret bliver lidt varmere.

- Måske bliver de olieholdige frø så lidt mere klistrede at have med at gøre, så vi må lave lidt mindre ad gangen, fortæller Jeppe.

Det er firmaet Moderne Kornbehandling, som også er med i projektet, der har stillet valsen og den tilhørende el-styring af snegl og valse til rådighed.
Efter forsøget forventer Jeppe at købe valsen. Rapsen udgør 8-900 g/ko/dag i foderplanen og har ifølge Jeppe Skovgaard ikke ændret på køernes ædelyst. Det samme gælder ydelsen, som fortsat ligger på 11.600 kg EKM ved to daglige malkninger.

Efterlyser gulerod for klima-tiltag
For Jeppe lå det lige til højrebenet at deltage i forsøget, idet han har 75 ha med raps i år.
- Jeg synes, det er spændende at prøve den nye fodring, fordi raps er noget, vi selv kan dyrke. Jo mere vi kan hæve vores selvforsyningsgrad, jo bedre er det for klimaet, mener han.

Så længe prisen på raps er god, forventer han dog at sælge den.
- Men hvis raps ikke havde været dyr, ville jeg helt klart fortsætte med det i foderplanen. Men det skal jo hænge sammen, lyder det fra Jeppe.

Derfor håber han også på, at der med tiden kommer en merpris på mælken for klima-tiltag.

Klimaeffekt og smag er næste skridt

Der samles data ind fra de 10 bedrifter for at opgøre effekt på ydelse, foderoptagelse og omkostninger. Desuden skal der laves nøjagtige beregninger af effekten på klimaaftrykket, altså hvor meget metanudledningen er reduceret. Endelig vil der blive set på, hvilken effekt rapsfrøene har på mælkens fedtsyresammensætning og smag.
Det sker i samarbejde med Aarhus Universitet og Arla Foods. 

 
Luk

Start din søgning her

  • Søgning gav ingen resultater, prøv igen