MENU
3. marts 2017

Sådan dyrker du pløjefrit - og undgår faldgruberne

Danmarks første og meget omfattende rapport kaldet ”Inspiration og vejledning til pløjefri dyrkning 2017” er nu gratis tilgængelig for alle på landbrugsinfo. Den er et stærkt værktøj både for de nye og mere rutinerede planteavlere, der vil dyrke pløjefrit.
Rigtig mange landmænd har selv erfaret, at pløjefri dyrkning rummer flere fordele.
Rigtig mange landmænd har selv erfaret, at pløjefri dyrkning rummer flere fordele.
Foto: Bente Andersen

Der er vist ingen landmænd i Danmark, som længere er i tvivl om, at den pløjefri dyrkning er kommet for at blive. Nøjagtig hvor mange hektar, der drives uden plov, vides dog ikke.

Men rigtig mange landmænd har selv erfaret, at pløjefri dyrkning rummer flere fordele. Men også nogle trusler, hvis man ikke forstår sig på at gribe det rigtigt an.

- Vi har samlet danske erfaringer og en del udenlandske, som kan anvendes i Danmark af danske landmænd, fortæller Eskild Hohlmann Bennetzen, specialkonsulent ved SEGES.

Det er ham, der sammen med projektchef Hans Henrik Pedersen fra FRDK har samlet trådene og systematiseret den interessante viden, som kan overføres til det praktiske landbrug i rapporten ”Inspiration og vejledning til pløjefri dyrkning 2017”.

Undgå de oplagte fejl
- Der er fokus på alt lige fra de forskellige former for pløjefri dyrkning over efterafgrøder og jordstruktur til maskinøkonomi og planteværn.

- Desuden gør vi meget ud af at pege på alt det, der er vigtigt for at få succes med pløjefri dyrkning.

- Der er jo ingen grund til at begå de fejl, andre allerede har brændt sig på, fastslår han.

Med i processen har været en stribe specialkonsulenter og andre med stort indblik i pløjefri dyrkning under danske forhold.

Bag rapporten står udover SEGES også LMO og FRDK.

Rundt om muligheder og udfordringer
Hvis man som landmand bare tror, at ploven skal skiftes ud med en eller flere harver og en velegnet såmaskine for at få succes med pløjefri dyrkning, er man godt på vej til fiasko.

Det fremgår direkte af rapporten, at der skal mere til end blot andre redskaber.

- Sædskifte, efterafgrøder, rettidighed og det rette valg af jordbearbejdning på de optimale tidspunkter er nogle af de vigtigste forudsætninger ved pløjefri dyrkning, fremhæver Eskild H. Bennetzen.

Forstår man disse forudsætninger, og vil man overholde dem, kan muligheden for at få succes med pløjefri dyrkning være tilsvarende stor.

- For eksempel rummer rapporten grundige afsnit om maskinøkonomien og, hvilke risici man skal være specielt opmærksomme på med hensyn til ukrudt, sygdomme og skadedyr, uddyber han.

Hent rapporten på nettet

”Inspiration og vejledning til pløjefri dyrkning 2017” er en del af OptiTill-projektet, der er støttet af GUDP-midlerne og desuden støttet af Den Europæiske Landbrugsfond for Udvikling af Landdistrikterne.

Derfor kan alle også hente rapporten gratis på LandbrugsInfo.Luk

Start din søgning her

  • Søgning gav ingen resultater, prøv igen