MENU
27. april 2016

Se din bøf i øjnene

Danske forbrugere efterspørger i stigende grad historien bag den bøf, de smider på panden. Det mærker Dansk Kødkvæg, der står bag Kødkvægets Dag, hvor interesserede kan se kommende bøffer på tæt hold, når 20 landmænd viser deres kødkvæg frem.
Se kødkvæget græsse i naturen
Se kødkvæget græsse i naturen
Foto: Torben Worsoe

Af Mille Marie Christensen mic@lf.dk

Danske Kødkvæg giver ikke bare lækre bøffer – de plejer også den vilde natur. Ofte græsser de på bevaringsværdige danske naturarealer, der ellers ville gro til. Derfor ligger der også en historie bag hver dansk bøf. Og den er danske forbrugere i stigende grad interesseret i, fortæller Jørgen Skov, konsulent i Dansk Kødkvæg, en fælles organisation for de mange raceforeninger for kødkvæg i Danmark.

- Flere af vores producenter har indgået aftaler med supermarkeder i nærheden, fordi forbrugerne gerne vil købe lokalt produceret kød med en historie, der har afsæt i lokalområdet. For eksempel har en gruppe kødproducenter i Vejen slået sig sammen og sælger nu deres kød direkte i den lokale Kvickly. Og i Bilka i Tilst ved Aarhus kan forbrugerne være heldige at finde bøffer fra dansk limousine kvæg, siger han.

Og netop de gode historier og den naturvenlige produktion er det, der skal få forbrugerne til at lægge danske bøffer i indkøbskurven frem for bøffer fra eksempelvis Argentina og USA, hvor produktionsforholdene er helt anderledes.

- Her bliver kvæget typisk fedet op med foderpiller i kæmpe store produktioner. I Danmark afgræsser kødkvæget naturarealer, hvor der ikke kan dyrkes afgrøder til menneskelig føde. Til gengæld får de plejet arealer, der ellers ville gro til, og værdifuld fauna gå tabt. Derfor er den danske kødproduktion langt mere naturvenlig, siger Jørgen Skov.

Der findes omkring 20 forskellige kødkvægracer i Danmark, hvor limousine og hereford er de mest kendte. De landmænd, der har kødproduktion, er ofte deltidslandmænd, der har dyrene som en hobby ved siden af deres primære arbejde.

- Derfor er de også meget passionerede omkring produktionen og går meget op i, at dyrene skal have de bedste forhold, siger Jørgen Skov.

Det får interesserede nu mulighed for at se, når 20 landmænd fordelt over hele landet viser deres produktion frem. Det sker på Kødkvægets Dag. Vil man se med egne øjne, hvor de danske bøffer kommer fra, så er muligheden der Kristi himmelfartsdag kl. 10-16 

This contact box currently has no contact specified or has an unknown contact specified. Edit component properties to specify a contact.
Luk

Start din søgning her

  • Søgning gav ingen resultater, prøv igen