MENU
22. juni 2016

Sikker håndtering af grise på friland

Håndtering af grise på friland kan være både besværligt og farligt. Seks nye videoer fra SEGES Økologi kan hjælpe dig med at flytte grise mere roligt og sikkert.
I videoerne kan du blandt andet lære, hvordan man roligt driver en flok igennem en åbning i hegnet eller ind i en vogn.
I videoerne kan du blandt andet lære, hvordan man roligt driver en flok igennem en åbning i hegnet eller ind i en vogn.
Foto: SEGES P/S

Som producent af økologiske svin og frilandsvin har man ofte brug for at flytte grisene fra en mark til en anden eller fra marken til stalden. Det kan være både besværligt og farligt, hvis man ikke udnytter dyrenes naturlige adfærd og aflæser deres signaler.

Ved hjælp af seks nye videoer, som er produceret af SEGES Økologi, kan du lære at forstå dyrenes adfærd og tilpasse dine egne handlinger til deres reaktioner, så håndteringen bliver roligere og mere sikker.

Udnyt dyrenes adfærd

Sophie Atkinson, forsker ved Sveriges lantbruksuniversitet, er ekspert i håndtering af store husdyr. I løbet af tre dage lærte hun Jonas Frost, økologisk svineproducent fra Kibæk, hvordan han kan håndtere sine grise på en mere rolig og kontrolleret måde, og gennem SEGES’ seks videoer kan andre nu også finde inspiration til at flytte grise på en smartere måde.

- Hovedideen er, at du prøver at læse dyrene, forklarer Sophie Atkinson. 

- Jeg bruger dyrenes adfærd til at fortælle mig, hvor jeg skal stå for at opnå det, jeg gerne vil. Det kræver træning, men i løbet af kort tid vil de fleste få en fornemmelse af, hvor man skal placere sig for at opnå den ønskede effekt.

Stor fleksibilitet, mindre planlægning

Sophie Atkinson lærte blandt andet Jonas Frost, hvordan han uden hjælp fra andre kan drive en flok grise sammen, drive dem ind i en vogn og sortere de grise fra, der ikke skal flyttes.

- Med de metoder, som man kan se i videoerne, behøver man ikke planlægge at fange en so eller flytte en flok. Tidligere lokkede Jonas sine grise med foder og kunne kun flytte dem, når de var sultne, fortæller Merete Studnitz, der er specialkonsulent i SEGES Økologi.

Det krævede meget planlægning og forstyrrede de daglige rutiner, men det slipper Jonas nu for.

Ved at udnytte de principper, Sophie Atkinson lærte ham, kan han drive grisene sammen, lige når det passer ind i de øvrige arbejdsopgaver på bedriften i Kibæk. Det kræver ingen planlægning, og Jonas kan med kort varsel bestemme sig for at flytte en flok grise, fordi han ikke længere er afhængig af, at grisene er sultne.

Få hjælp til at komme i gang

- Det ville være skønt, hvis folk bare kunne se videoerne og så gøre det her. Men jeg tror nærmere, at det vil give en idé om, at det altså kan lade sig gøre, og så kan man få hjælp til at komme i gang, siger Merete Studnitz.

Derfor håber SEGES også på at afholde en workshop i samarbejde med Sophie Atkinson til efteråret. Her er det planen, at interesserede kan opleve, hvad hun kan hjælpe med og derefter købe undervisning i at håndtere grise på friland af hende.

Se videoerne her

Videoerne illustrerer:

  • Principperne om flugtafstand og ligevægtspunkt
  • Drive en griseflok
  • Sortere en flok af grise
  • Håndtering af en orne blandt søer
  • Interviews med henholdsvis Sophie Atkinson og Jonas Frost
This contact box currently has no contact specified or has an unknown contact specified. Edit component properties to specify a contact.
Luk

Start din søgning her

  • Søgning gav ingen resultater, prøv igen