MENU
14. januar 2016

Snigpremiere på fremtidens landbrug

Grønthøster og greb er fortsat vigtige redskaber, men den moderne landmand tager stadigt oftere computere, satellitdata og anden højteknologi i brug for at få de bedste resultater. På SEGES’ stand på messen FarmerTech kan man få et kig ind i fremtiden.
FarmerTech holdes for første gang 19. og 20. januar i Messecenter Herning.
FarmerTech holdes for første gang 19. og 20. januar i Messecenter Herning.

Af Thyge Hansen, thh@lf.dk

Gød dine marker med præcist den mængde kvælstof, de har brug for. Du ser behovet ved hjælp af data fra satellitbilleder og med traktorens GPS sikrer du så, at gødningssprederen leverer den rette mængde gødning på alle dele af marken.

Fra næste uge er dette scenarie en mulighed for danske landmænd, når det gratis internet baserede program CropSAT.dk bliver tilgængeligt. SEGES og NaturErhvervstyrelsen har sammen, indkøbt systemet, som er udviklet i Sverige, og mulighederne vises frem på SEGES’ stand på messen FarmerTech i Herning 19. og 20. januar. 

- CropSAT beregner biomassen på en mark ud fra satellitbilleder og viser med gule og grønne farver, hvor biomassen er svag og hvor den er kraftig. Det er så op til landmanden at omfordele gødningen ud fra sit kendskab til marken. Gødningskortet indlæses derefter i traktorens computer med GPS og man kan så målrette gødskningen, så de steder, der har mest behov også får mest gødning, fortæller Rita Hørfarter, der er specialkonsulent i SEGES Planter & Miljø.

Hun ser store muligheder i systemet.

- Når vi kan gødske jorden mere præcist efter behov, så bliver effekten af den samlede tilførte mængde gødning naturligvis større. Det giver selvfølgelig et produktionsmæssig og dermed også økonomisk udbytte for landmanden. Samtidigt er der også potentielle miljømæssige fordele ved at vi mere optimalt kan målrette gødningen, så alt i alt er CropSAT meget interessant, siger Rita Hørfarter.

CropSAT er kun et af ti elementer i den Walk of Future, som SEGES har valgt som tema for sin udstilling. Fælles for dem er, at de tager et kig på de nyeste teknologiske muligheder for at optimere produktionen inden for de forskellige driftsgrene. Man kan blandt andet også prøve Google Glass som registrerings- og overvågningsværktøj i mælkeproduktionen og brug af termografi til for eksempel at  opdage sygdomstegn i besætningen.

Læs mere om SEGES’ Walk of Future på FarmerTech

Luk

Start din søgning her

  • Søgning gav ingen resultater, prøv igen